1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 26 siječnja, 2023

Plenković o modelu rada nedjeljama: Želimo da radnici u trgovini nedjelju provode s obiteljima

Pročitajte još:

Na Vladi se danas, između ostalog, dosta pričalo modelu radnih i neradnih nedjelja.

Na početku se obraća Plenković. Komentira aktualna događanja, Schengen, posjet austrijskog kancelara te posjet Rabu.

O DZS-u i rastu BDP-a: Procjena rasta je 5.7. Među najvećim postocima u EU, to je sve na našim procjenama da će godišnji rast biti oko 6 posto. Sigurni smo da će i četvrti kvartal biti solidan.

Najavio je i novi Zakon o radu u kojemu je ključna regulacija rada nedjeljom.

Rekao je da će usvajanje vladina prijedloga omogućiti radnicima, posebno u trgovini, da nedjelju mogu provesti sa svojim najmilijima odnosno obiteljima.

Model koji se predlaže je po njegovim riječima baziran na sličnim modelima u nekih drugim zemljama, ali primjeren Hrvatskoj koja je izrazito vezana za usluge, a osobito turizam.

“Ovakvom regulacijom nedjelju činimo danom za obitelj, jačanje nukleusa hrvatskog društva, a istodobno sa 16 radnih nedjelja trgovine u sezoni i u velikim gradovima imaju mogućnost rasporediti radno vrijeme”, rekao je Plenković.

S druge strane, kako je dodao, kako bi se omogućilo onima koji rade nedjeljom da budu akekvatno plaćeni, izmjenama Zakona o radu povećava se cijena rada nedjeljom za 50 posto u odnosu na druge dane.

“16 radnih nedjelja i povećanje cijene rada nedjeljom su bit i sukus ovih prijedloga”, rekao je Plenković.

O prehrani učenika:
“Osiguravamo besplatan školski obrok za preko 300 tisuća učenika. Ovom mjerom osiguravamo da niti jedno dijete u školi ne bude gladno. Želimo spriječiti razlike među djecom. Mi ćemo ulagati u osnovne i srednje škole. A kombinacijim financiranja besplatnih obroka, besplatnih udžbenika i beplatnog prijevoza mi stvaramo preduvjete da se naši najmlađi koncentiraju na učenje i uspjehe”

Ministar gospodarstva Davor Filipović je predstavio izmjene Zakona o trgovini.

– Predlaže se da fond radnih sati od ponedjeljka do subote bude 90, da od ukupnog broja nedjelja 16 bude radnih obzirom da smo turistička zemlja, a predlažu se i neke iznimke zbog potrebe za kontinuiranom opskrbom stanovništva, zbog neprekinutog obavljanja javnih usluga, kao i rada objekata koji su uobičajeno otvoreni nedjeljom zbog specifičnih potreba potrošača. Te iznimke bi uključivale trgovine koje su dio željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, brodova, zrakoplova, trajekata i benzinskih postaja, u bolnicama, u hotelima, prostorima kulturnih i vjerskih ustanova, muzejima… Iznimke bi uključile i otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju na štandovima i tržnicama, sajmovima, automatima, prodaju na daljinu, kioske, pekarnice bi radile do 13 sati – istaknuo je naglasivši kako prema istraživanju koje su proveli dvije trećine građana podržava zabranu rada nedjeljom.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Marko Livaja dobio nagradu kao najbolji igrač HNL-a! Ovako su glasali kapetani najvećih hrvatskih klubova

Marko Livaja najbolji je strijelac i igrač Hajduka, zvijezda i nit vodilja Majstora s mora i razlog zašto se...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
1.8 ° C
2.7 °
-0.1 °
81 %
3.6kmh
40 %
Čet
2 °
Pet
3 °
Sub
3 °
Ned
4 °
Pon
2 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5816
USD
7,0422
GBP
8,5643
CHF
7,5633
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: