3.9 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Policija pronašla Golf, još traže vozača: ‘Ne stajemo dok ga ne ulovimo, ovo ima obilježja pokušaja teškog ubojstva’

Pročitajte još:

Vozilo je bilo parkirano kraj kuće u kojoj stanuje, a mladić još nije uhićen jer se nije nalazio na solinskoj adresi

Splitska policija pronašla je osumnjičenoga za napad na policajca koji se dogodio noćas u Splitu, a o napadu se oglasio i ministar policije Davor Božinović

Podsjetimo, sinoć je u Ulici Domovinskog rata crnim Golfom 7 udaren i teško ozlijeđen 20-godišnji policijski vježbenik iz Postaje prometne policije. Osumnjičen je 29-godišnji vozač iz Solina, a kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija, automobil je pronađen te na njemu postoje oštećenja na prednjem dijelu.

Policija je izvijestila, da iz do sada utvrđenih činjenica osoba koja se dovodi u svezu s ovim događajem kao osumnjičeni je Ivan Božić (29).

– U ovom trenutku policijski službenici poduzimaju intenzivne mjere traganja za osobom. Molimo građane ukoliko uoče muškarca s fotografije da mu ne prilaze, već o tome odmah obavijeste policiju na broj 192. Ukoliko raspolažete s informacijama o osobi ili imate saznanja gdje bi se isti mogao nalaziti molimo da o tome odmah obavijestite policiju na broj 192. – navodi policija.

bozic ivan 1
Foto: PU splitsko dalmatinska

Policajac je teško stradao u noći na srijedu, oko 00:50 sati, kada je na njega naletio divljak u crnom golfu ‘sedmici’, pomevši ga s prometnice. Sve se odvijalo u Ulici Domovinskog rata u Splitu gdje je 20-godišnji policijski vježbenik, koji je praktički tek ušao u službu, dobio zadatak redovite kontrole prometa.

Vidio je ‘golfa’ kako krivuda cestom izdavši naredbu vozaču da se zaustavi, međutim on se na to oglušio. Dapače, nije niti usporio niti pokušao zaobići policijskog službenika nego ga je u punoj brzini doslovno pomeo. Odbacio ga desetak metara na policijski kombi i pločnik zadavši mu teške ozljede, a za njegov život se, u trenucima pisanja ovog teksta, bore liječnici Jedinice intenzivnog liječenja splitske bolnice.

Njegovo stanje je teško, ali je stabilno i tijekom dana nije bio priključen na respiratorne aparate. Ima ozljede više organskih sustava uključujući oštećenje bubrega, ozljede prsnog koša, glave i puknuće šest rebara, kao i brojne hematome i oderotine po koži. Vozač golfa je dao po gasu i pobjegao, a u PU splitsko-dalmatinskoj krenuli su u opsežno kriminalističko istraživanje i potragu za počiniteljem ovog kaznenog djela.

Naime, prema važećem Kaznenom zakonu, vozač bi se mogao teretiti za teško ubojstvo u pokušaju. Dodatan teret u kvalifikaciji kaznenog djela jest što je njegova žrtva službena osoba koja je obavljala službenu dužnost, a vozaču u prilog ne ide ni činjenica da je pobjegao s mjesta nesreće ne pruživši pomoć unesrećenoj osobi. Mogao bi dobiti minimalno deset godina zatvora, pa čak i dugotrajnu ‘robiju’ u trajanju od 40 godina.

Ovaj strašni slučaj na noge je dignuo cijelu policijsku upravu, a objavili su i fotografije crnog golfa koji je snimljen netom prije nego je pokosio nesretnog mladića. Snimke su nastale tijekom njegova prolaska kroz raskrižje Ulice Slobode i Ulice Domovinskog rata, svega 150 metara od mjesta gdje je stajalo policijsko vozilo u kontroli prometa. Vozač se kretao iz smjera središta Splita u smjeru sjevera, odnosno izlaska iz grada.

O svemu se oglasio i Sindikat policije Hrvatske (SPH) oštro osuđujući ovaj bešćutni napad na policijskog službenika.
– SPH uporno upozorava da su kazne za napade na policijske službenike preblage i nemaju željeni preventivni učinak, kako bi se dodatno smanjio broj takvih napada. Ponovno apeliramo na pooštravanje kazni za napad na policijske službenike. Također, napadi motornim vozilom poput ovog trebaju se kvalificirati kao pokušaj ubojstva, na što ukazuju i težine ozljeda. Ozlijeđenom kolegi želimo brz oporavak, a policijskim službenicima koji provode kriminalističko istraživanje da pronađu počinitelja u što kraćem roku. Također, molimo svjedoke očevice ovog napada, ako postoje, da se jave Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj s informacijama kojima raspolažu – apelirali su iz SPH-a.

Hitna pomoć je, dodajmo, u roku od par minuta bila na mjestu nesreće i kako doznajemo, u trenutku njihova dolaska, mladi policajac je bio pri svijesti.

– Liječnici mu pružaju pomoć i nadamo se da će se naš kolega oporaviti. Ima ozljede opasne po život. Poduzimamo sve mjere kako bismo utvrdili identitet počinitelja – kazala je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, Antonela Lolić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: