15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Posebno upozorenje DHMZ-a: Stigla promjena vremena, na Sljemenu i u Gorskom kotaru pada snijeg

Uz zahladnjenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će se od sredine dana oborina već biti manje - vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača

Pročitajte još:

DHMZ je objavio posebno priopćenje oko nagle promjene vremena.

U ponedjeljak je stiglo zahlađenje, na Sljemenu i u Gorskom kotaru pada snijeg, a žuti alarm objavili su za cijelu Hrvatsku. Dijelovi su čak i u crvenom alarmu.

– Stiže nam jaka promjena vremena i naglo zahladnjenje, slično kao što je bilo krajem veljače. Razlika je ipak u tome da ožujak već sada u nekim mjestima bilježi značajnu količinu oborine. Prošli su dani bili iznadprosječno topli, s najvišom temperaturom zraka primjerenijom kraju travnja ili početku svibnja što je potaklo prirodu na buđenje i očituje se u visokoj koncentraciji peluda drveća u većem dijelu zemlje. Već u subotu 25. ožujka preko Hrvatske se premješta frontalni poremećaj s kojim će stići nešto vlažniji i hladniji zrak pa će se temperatura u mnogim krajevima spustiti na vrijednosti primjerenije dobu godine, objavio je DHMZ.

Izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada dolazi na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak. Pritom će se preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadni frontalni poremećaji. Glavnina drugog vala oborine stiže krajem nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, nerijetko popraćena i grmljavinom, a ne može se isključiti i mogućnost tuče. Uz zahladnjenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će se od sredine dana oborina već biti manje – vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača. Ponedjeljak će pak biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru. U utorak će se vrijeme postupno smirivati, ali će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega.

S razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerojatnost za pojavu jakog mraza, osobito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje. Preporuka je za sve aktivnosti na otvorenom, uključujući i putovanja svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja. Prema trenutačnim najvjerojatnijim prognozama najviše prometnih poteškoća i ograničenja bit će tijekom ponedjeljka 27. ožujka i utorka 28. ožujka – objavili su.

Što nas čeka danas?
Promjenljivo s povremenom kišom te razmjerno vjetrovito se očekuje danas, piše DHMZ. Kiša će biti češća i lokalno obilna tijekom jutra. Osobito na Jadranu mjestimice izraženi pljuskovi s grmljavinom, a u višem gorju uz pad temperature zraka susnježica ili snijeg. Umjeren sjeverozapadni vjetar, na istoku i na Jadranu s jakim udarima, popodne će okrenuti na jak sjeverni, a duž obale na jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16°C, u Dalmaciji malo viša. Navečer na kopnu razvedravanje i osjetno hladnije.

Detaljna prognoza
Istočna Hrvatska
Djelomice sunčano. Tijekom popodneva postupan porast naoblake, u noći na ponedjeljak s kišom, a može biti i pljuskova i grmljavine. Sredinom dana će zapuhati umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna između 18 i 20°C.

Središnja Hrvatska
Djelomice sunčano. Tijekom popodneva postupan porast naoblake, navečer i u noći s kišom, a može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Sredinom dana će zapuhati umjeren južni i jugozapadni vjetar, u gorju s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura između 17 i 19°C.

Gorski kotar i Lika
U prvom dijelu dana barem djelomice sunčano, dio prijepodneva i maglovito. Potom sa zapada postupan porast naoblake s kišom, češćom i obilnijom tijekom noći, kad su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito u Gorskom kotaru. Zapuhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 12 do 16°C.

Istra
Djelomično ili pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku, a poslijepodne jače naoblačenje i zatim mjestimice kiša, mogući su i pljuskovi i grmljavina, lokalno i obilna oborina. Slabi do umjereni jugo i jugozapadnjak od sredine dana će jačati na umjerene do jake. More malo do umjereno valovito, navečer ponegdje i valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 16 do 18°C.

Sjeverni Jadran
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, na širem riječkom području uz mogućnost kiše već sredinom dana, a navečer i u noći na cijelom području. U noći na ponedjeljak je vjerojatna i lokalno obilnija kiša te izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, prema otvorenom moru i jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 14 do 17°C.

Dalmacija
Pretežno ili djelomice sunčano, a od sredine dana uz postupan porast naoblake. Navečer i u noći na ponedjeljak kiša, a lokalno su mogući obilnija kiša te izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjereno i ponegdje jako jugo, ponegdje i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 17 do 19°C.

Što nas čeka sutra?
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku očekuje se sutra. U unutrašnjosti ujutro uglavnom slab mraz, a sredinom dana i poslijepodne mogući su lokalni pljuskovi susnježice ili snijega. Vjetar većinom umjeren, u Slavoniji i vrlo jak, sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji mjestimice i s olujnim udarima. Minimalna temperatura zraka od -2 do 2, a na Jadranu od 4 do 8°C. Maksimalna većinom između 7 i 10, a na Jadranu 11 i 13°C.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: