8.4 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Prvi hladni val ove zime: Hrvatska je zaleđena na -11°C, olujni vjetar stvara probleme

Na riječkom, splitskom i dubrovačkom području na snazi je upozorenje DHMZ-a na hladni val koji može utjecati na zdravlje ljudi

Pročitajte još:

Hrvatsku u utorak očekuje sunčano vrijeme uz malu, u unutrašnjosti ponegdje umjerenu naoblaku s najvišim dnevnim temperaturama od -2 do 3 na kopnu te od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva na moru, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Hrvatsku u utorak očekuje sunčano vrijeme uz malu, u unutrašnjosti ponegdje umjerenu naoblaku s najvišim dnevnim temperaturama od -2 do 3 na kopnu te od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva na moru, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vjetar će biti uglavnom slab sjeveroistočni i sjeverozapadni, duž obale umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima.

Ujutro i prijepodne pretežno, ponegdje i potpuno vedro, malo oblaka samo oko gorja. Vjetar na kopnu slab, a na moru će biti ponovno biti jake na udare olujne bure koja je popustiti prema sredini dana.

Jutro posvuda vrlo hladno, u unutrašnjosti zbog izraženih minusa, ali mali ispod ili oko nule bit će i duž cijele obale. Na moru će se mjestimice na vjetru osjećati iznimna hladnoća.

Na kopnu hladno uz umjerenu naoblaku, bez oborina
Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ostaje pretežno sunčano, rijetko tek uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab sjeveroistočni, a temperatura jedva u malom plusu, oko 1 ili 2 °C.

Na istoku podjednako hladno, čak uz slab do povremeno umjeren sjeverac i malo hladnije. Bit će prolazno umjerene naoblake, osobito oko Posavine, no bez oborina.

U Dalmaciji sunčano i vjetrovito
U Dalmaciji pretežno sunčano, tek prolazno uz nešto oblaka, većinom prema otvorenome moru. Bura će oslabjeti prije nego navečer ponovno pojača pa će činiti ipak malo manje hladno nego jučer. Temperatura oko 7-8 °C, malo niža u zaleđu.

Na sjevernom Jadranu sunčano, vedro, a malo oblaka bit će uglavnom samo u gorju. Razmjerno vjetrovito uz umjerenu i jaku buru koja pod Velebitom i dalje može imati olujne udare, a navečer će biti i češći i rasprostranjeniji, ponegdje i jači. Temperatura između 4 i 7 °C, a u gorju će se jedva stići do nule, a češće će ostajati u minusu.

U nastavku tjedna jutra hladna, ugodnije po danu
U nastavku tjedna pretežno ili djelomice sunčano, tek u srijedu uz nešto više oblaka i pojačan sjeveroistočni vjetar postoji manja mogućnost za koju snježnu pahulju, ali uglavnom samo u gorju. Jutra ostaju vrlo hladna, ali će dnevna temperatura postupno rasti, otprilike stupanj po danu, onda će osjetno ugodnije biti danju tijekom vikenda.

Na Jadranu bura do četvrtka
Na Jadranu prevladavajuće sunčano, povremeno još s pojačanom burom i tramontanom, ali će od četvrtka zamjetno oslabjeti. Do tada ostaje osjetno hladnije od prosjeka za ovo doba godine, ali iz dana u dan će to biti sve bliže uobičajenim vrijednostima za veljaču, kojima se vraćamo u danima vikenda.

DHMZ upozorenja
DHMZ je za utorak izdao narančasto upozorenje za Kvarner i Kvarnerić te za Velebitski kanal.

HAK: A6 između Kikovice i Delnica samo za osobna vozila
Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, a obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar, upozoravaju u utorak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica pa HAK poziva vozače na pojačan oprez te prilagođavanje brzine i načina vožnje uvjetima na cestama.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
8.8 ° C
9.4 °
7.8 °
83 %
1.5kmh
75 %
Sri
9 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: