18.7 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Razbili skupinu krijumčara: Iz Južne Amerike u Hrvatsku su prebacili stotine kila kokaina, puno uhićenih!

Od navodno ukradenih 200 kilograma, policija je tijekom druge polovice prošle godine pronašla oko 125 kilograma, a kokain je bio sakriven u bačvama zakopanima na nekoliko lokacija u blizini Zagreba...

Pročitajte još:

U tijeku su uhićenja više ljudi osumnjičenih da su u Hrvatsku iz Južne Amerike prebacili više stotina kilograma kokaina vrijednoga najmanje sedam milijuna eura, piše Jutarnji list.

Riječ je o navodnim pripadnicima dilerske grupe unutar koje je u svibnju prošle godine došlo do međusobnog potkradanja, odnosno jedan od pripadnika grupe, 58-godišnji Makedonac, ostalim je partnerima u trgovini kokainom otuđio više od 200 kilograma kokaina, a što je rezultiralo međusobnim razračunavanjima pripadnika grupe, odnosno pokušajem otmice 58-godišnjeg zaposlenika tvrtke.

Od navodno ukradenih 200 kilograma, policija je tijekom druge polovice prošle godine pronašla oko 125 kilograma, a kokain je bio sakriven u bačvama zakopanima na nekoliko lokacija u blizini Zagreba, piše Jutarnji list.

Makedonac je zajedno s još nekoliko pomagača bio uhićen u studenome prošle godine te mu je određen istražni zatvor u kojemu se i dalje nalazi.

O svemu se priopćenjem, koje donosimo u cijelosti, oglasio i Uskok.

Na temelju dokaza prikupljenih tijekom istrage otvorene 3. studenog 2022. te na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, doneseno je rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv dvoje državljana Sjeverne Makedonije i Bugarske (1965., 1975.), jednog državljanina Sjeverne Makedonije (1996.) te petero državljana Hrvatske (1990., 1994., 1985., 1966., 1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.
Osnovano se sumnja da je V. okr., od ljeta 2021. pa do 2. studenog 2022., na području Hrvatske, Belgije, Dominikanske Republike i Ekvadora, povezao u zajedničko djelovanje I. i VI. okr. i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj djelovanja kriminalne grupacije kontinuirano stjecanje znatne nepripadne materijalne dobiti nabavkom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu.

Tako je V. okr. bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavku i preuzimanje većih količina kokaina radi krijumčarenja prema Europi te da sanira bilo kakve probleme ili štete u svezi sa dopremljenom drogom. U cilju osiguranja nesmetanog carinjenja legalno uvezene robe i omogućavanja lakšeg izvlačenja prokrijumčarene droge, V. okr. je angažirao zasad nepoznate osobe i VI. okr. koji je imao pristup kontejnerima kao tadašnji zaposlenik trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka.

Radi pronalaska trgovačkih društava u okviru čijeg će se poslovanja dogovoriti uvoz legalne robe i dopremiti droga, V. okr. je angažirao I. okr. koji je omogućio nabavku, prijevoz i prihvat kokaina pod paravanom poslovanja društava kojima posredno upravlja. U vezi s tim I. okr. je povezao u zajedničko djelovanje i II., III., IV., VII. i VIII. okr. te druge zasad nepoznate osobe, koji su svi s ciljem da se materijalno okoriste ispunjavali dane im upute i povjerene zadaće. Pritom je IV. okr. bila zadužena za administrativne poslove vezane uz izradu poslovne dokumentacije potrebne za uvoz legalne robe pod krinkom koje će se krijumčariti droga, te za prijevoz i čuvanje novca ostvarenog njenom preprodajom. Također je s VII. i VIII. okr. osigurala najam skladišnih prostora u koje će se uskladištiti legalna roba i prokrijumčarena droga.

Smatrajući se financijski uskraćenim od V. okr. u poslovima krijumčarenja droge, u svibnju 2022. I. okr. je, nakon otuđenja jedne od pošiljki kokaina, dogovorio s III., VII. i VIII. okr. njegovo skrivanje i skladištenje te daljnju preprodaju. Po otuđenju i uskladištenju droge, I. okr. ju je radi daljnjeg transfera i prodaje preuzimao osobno ili uz pomoć II., III., VII. i VIII. okr.

Na opisani način je u Hrvatsku prokrijumčareno više stotina kilograma kokaina, vrijednosti preko 7.000.000,00 eura po cijeni od 30.000,00 eura za kilogram, pri čemu je od prokrijumčarene količine pronađeno oko 120 kilograma droge.

Također je I. okr. na adresi u Klokovcu držao prepravljeni plinski pištolj s prigušivačem i streljivom, a čije držanje građanima nije dozvoljeno.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika. Četvero okrivljenika se od ranije nalazi u istražnom zatvoru.

O akciji usmjerenoj na razbijanje krijumčarske skupine izvijestio je i MUP.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja kojim je obuhvaćeno osam osoba (58, 48, 27, 33, 29, 38, 57, 53), od kojih se četvero od ranije nalazi u zatvoru (58, 48, 27, 38).

Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, najkasnije od ljeta 2021. pa do 2. studenog 2022. godine, na području Hrvatske, Belgije, Dominikanske Republike i Ekvadora povezao u zajedničko djelovanje 58-godišnjaka, 38-godišnjaka i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj djelovanja kontinuirano stjecanje znatne nepripadne materijalne dobiti nabavkom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina, a sve radi plasiranja droge na ilegalnom narkotržištu.

S ciljem da se materijalno nepripadno okoriste, osumnjičeni su unutar krijumčarsko-distributivnog lanca, ispunjavali upute i povjerene zadaće koje im je zadavao 29-godišnjak. Naime, za 29-godišnjaka se sumnja da je bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavku i preuzimanje većih količina kokaina, radi krijumčarenja prema Europi te da za krijumčarenje pronađe paravan, odnosno trgovačka društava preko kojih bi se, kroz redovno poslovanje i uvoz legalne robe, kokain dopremio u RH, a za što je angažirao 58-godišnjaka.

Bio je zadužen i da osigura nesmetano obavljanje poslova u svezi s carinjenjem legalno uvezene robe, sve radi što bržeg protoka i omogućavanja lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, a za što je, uz druge zasad nepoznate osobe, angažirao i 38-godišnjaka. Osumnjičeni 38-godišnjak je tada, kao zaposlenik trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka, imao pristup kontejnerima.

Isto tako, osumnjičeni 29-godišnjak je bio zadužen i za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u svezi s dopremljenim kokainom.

Osumnjičeni 58-godišnjak, sukladno dodijeljenoj mu ulozi, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi pružanjem usluga uvoza legalne robe pod krinkom koje će se i prokrijumčariti kokain, omogućio je nabavku, prijevoz i prihvat kokaina, sve u okviru poslovanja trgovačkih društava kojima posredno upravlja.

U vezi s tim je 58-godišnjak u zajedničko djelovanje povezao 48-godišnjakinju, 27-godišnjaka, 33-godišnjakinju, 57-godišnjakinju, 53-godišnjakinju i druge zasad nepoznate osobe. Svi oni su, s istim ciljem da se materijalno nepripadno okoriste, u krijumčarsko-distributivnom lancu ispunjavali dane im upute i povjerene zadaće. Osumnjičena 33-godišnjakinja imala je u zaduženju obavljanje administrativnih poslova vezanih za izradu poslovne dokumentacije potrebne za obavljanje uvoza legalne robe, pod krinkom koje će se obaviti i krijumčarenje kokaina te prijevoz i čuvanje novčanog iznosa ostvarenog preprodajom kokaina, a sa 57-godišnjakinjom i 53-godišnjakinjom je dogovorila i da osiguraju najam skladišnih prostora u koje će se legalna roba dostaviti te prokrijumčareni kokain uskladištiti.

Potom je 58-godišnjak, u svibnju 2022. godine, smatrajući da ga je 29-godišnjak novčano zakinuo u dogovorenim poslovima krijumčarenja kokina, sa 27-godišnjakom, 57- i 53-godišnjakinjom, nakon otuđenja jedne od pošiljki kokaina, dogovorio njegovo skrivanje i skladištenje te daljnju preprodaju.

Na taj način, prilikom legalnog uvoza u Hrvatsku je prokrijumčaren kokain, u količini od preko nekoliko stotina kilograma, vrijednosti preko 7.000.000,00 eura.

Dakle, osumnjičeni 58-godišnjak i 29-godišnjak organizirali su i vodili zločinačko udruženje te znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja prenijeli, nabavili, i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, a namijenjene su neovlaštenoj prodaji ili stavljanju na drugi način u promet te ih prodali i posredovali u prodaji i na drugi ih način neovlašteno stavili u promet.

Drugi osumnjičeni (48, 27, 33, 38, 57, 53), znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja prenijeli su, nabavili i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, a namijenjene su neovlaštenoj prodaji ili stavljanju na drugi način u promet te su posredovali u prodaji i neovlaštenom stavljanju u promet.

Također, 58-godišnjak se sumnjiči i za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, jer je kod sebe držao prepravljeni plinski pištolj s prigušivačem te streljivo, iako je bio svjestan kako je raspolaganje svim vrstama prerađenog oružja bez odobrenja, kao i oružja sa integriranim prigušivačem, nedozvoljeno.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Za 57- i 53-godišnjakinjom se traga.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.7 ° C
17.2 °
11.4 °
67 %
1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
20 °
Pet
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: