5.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Sanader nije kriv za ratno profiterstvo u aferi “Hypo”

Pročitajte još:

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u prijašnjim postupcima dvaput bio osuđen.

Na izricanje presude došao je Ivo Sanader te odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

U obrazloženju se navodi da je u odnosu na osnovno kazneno djelo nastupila apsolutna zastara, a u odnosu na ratno profiterstvo nema štete za Hrvatsku jer je proviziju isplatila strana banka i njezin iznos nije takav da bi doveo u pitanje funkcioniranje države tijekom rata i mirne reintegracije.

– Nakon dvije osuđujuće presude, mi smo očekivali osuđujuću presudu. Ne slažemo se sa stavom suda da u ovom predmetu nema elemenata kaznenog djela ratnog profiterstva ni da bi se nesrazmjernost imovinske koristi trebala gledati isključivo financijski. Ne znamo kako možemo fundamentalne društvene vrijednosti i njihovu povredu izraziti kroz financijski element. Kao što sam rekla u završnom govoru, optuženi je iskoristio ratno stanje da bi sebi pribavio korist. I smatramo da je ta korist nesrazmjerna upravo prema kriterijima koje iznosi Ustavni sud u svojoj odluci i da su ostvarena sva dodatna obilježja koja su navedena kao elementi počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva – rekli su iz Uskoka i najavili da će uloviti žalbu i čekati odluku Visokog kaznenog suda.

Podsjetimo, Sanaderu se sudi u tom slučaju na zagrebačkom Županijskom sudu po treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud. Tužiteljstvo Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna, nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
6.6 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
0.5kmh
75 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
26 °
Uto
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: