18.7 C
Zagreb
Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Sramota! Sin HDZ-ovog ministra primao stipendiju za siromašne studente

Iznos stipendije je 200 Eura mjesečno, a isplaćuje se tijekom devet mjeseci

Pročitajte još:

Sin HDZ-ovog ministra gospodarstva u Županiji Zapadnohercegovačkoj u svom trećem mandatu i dopredsjednik županijske vlade Darija Sesara, primao je stipendiju za studente nižeg socio-ekonomskog statusa, piše Hercegovina.info.

Luka Sesar student je iz Posušja te stanuje u splitskom studentskom domu i nalazi se na 319. mjestu primatelja ove stipendije. Iznos stipendije je 200 Eura mjesečno, a isplaćuje se tijekom devet mjeseci.

Stipendije za studente nižeg socio-ekonomskoga statusa dodjeljuju se svake godine nakon provedenoga javnog natječaja na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa i to za sljedeće kategorije: D-1 (za redovite studente sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata), E (za redovite studente nižeg socio-ekonomskog statusa) i P (studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije).

Uvjeti za dodjelu stipendije E kategorije za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa su prebivalište u RH, minimalno ostvarenih 1050 bodova na rang listi i prihodi po članu obitelji manji od 263 eura. S obzirom na ministarsku plaću, da je Sesarova supruga zaposlena u Zavodu za javno zdravstvo ove županije, te da je ministar naknadu primao dok je vršio dužnost predsjednika HŠK Posušje i predsjednika Komisije za vozačke ispite, odmah je bilo jasno da je nemoguće da su im mjesečna primanja toliko niska.

Sesar je u početku tvrdio kako se njegov sin kao učenik generacije aplicirao za redovitu stipendiju, a da je zbog toga dobio i mjesto u studentskom domu.

Tata: ‘Ma to je greška’
– On uopće nije prijavljen u Republici Hrvatskoj, ima samo privremeno boravište i sigurno je neka greška, on je prijavljen u Posušju – uvjeravao je Sesar novinare, uz to dodajući da će “glat” dokazati da mu sin nema prebivalište u Hrvatskoj.

I onda samo za dan obrat: ministar Sesar javno priznaje da mu je sin ipak primao stipendiju namijenjenu studentima čija primanja po članu obitelji ne prelaze 1951,77 kuna, odnosno 263 eura.

Iznos stipendije navodno je vratio u proračun Republike Hrvatske.

U BiH bogataši, u Hrvatskoj sirotinja
Kako je uopće moguće da sinovi poduzetnika i ministara u BiH primaju stipendiju za siromašne na fakultetima u Hrvatskoj? Ministarstvo u tim slučajevima nema mogućnost doznati ima li student drugo državljanstvo i prebivalište izvan Hrvatske, već samo provjeravaju podatke koji su im dostupni u Hrvatskoj.

Luki Sesaru tata u BiH ima ministarsku plaću, a mama mu radi u Zavodu za javno zdravstvo. S takvim prihodima članova kućanstva nema šanse da bi prošao u Hrvatskoj na listu studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa.

No Luka Sesar nije prijavio visinu prihoda za sebe i članove kućanstva koji imaju prebivalište izvan Hrvatske i u tom slučaju se bez problema našao na listi stipendiranih.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.7 ° C
20.4 °
16.8 °
66 %
2.6kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
23 °
Uto
21 °
Sri
18 °
Čet
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1649
CHF
1,0258
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: