23.7 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: Prodor hladnog zraka će biti žestok

Ciklona će se vjerojatno razviti u južnom Jadranu, a zatim se brzo premještati prema istoku preko Grčke

Pročitajte još:

Sinoptička situacija u Europi u idućim danima značajno će se promijeniti i stiže prava rana zima u Hrvatsku.

Zahvaljujući razvoju anticiklonalnog bloka između Velike Britanije i Islanda, u naš dio Europe stići će velika količina hladnog zraka. Temperature zraka past će ispod prosjeka u cijeloj središnjoj i istočnoj Europi, a odstupanje će najizraženije biti na području središnjeg Balkana uz temperature zraka i do 10 °C ispod prosjeka, piše Istramet.

Jutarnje temperature zraka početkom idućeg tjedna u gorju bi se mogle sniziti na -10 °C, a na području Istre i do -5 °C, što se može očitati na priloženoj karti.

Prodor hladnog zraka bit će vrlo žestok, a pritom će doći i do stvaranja ciklone, međutim, južnije u odnosu na naše krajeve da bi uzrokovala značanije oborine. Ciklona će se vjerojatno razviti u južnom Jadranu, a zatim se brzo premještati prema istoku preko Grčke.

U takvoj situaciji obilniji snijeg očekuje središnje dijelove Balkana, a zatim s daljnjim premještanjem ciklone i istočnu Europu gdje će se susreti vrlo hladan zrak polarnog porijekla i vlažan zrak s juga Europe. Najviše snijega očekuje Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, baltičke zemlje i zapad Rusije.

Temperature zraka zadržat će se ispod prosjeka u našem dijelu Europe desetak dana, a možda i dulje. Iako značajnije oborine ne treba očekivati, vjerojatno će uslijediti višednevna bura i jak mraz.

DHMZ najavljuje novi snijeg
U sedmodnevnoj prognozi koju je objavio DHMZ može se očekivati snježnih padalina i u idućim danima, osobito u subotu u gorju. U nedjelju i ponedjeljak, prema prognozi DHMZ-a, možemo očekivati temeprature ispod ništice u jutarnjim satima.

31316951

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.7 ° C
24.3 °
21.1 °
45 %
1.5kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: