17.8 C
Zagreb
Subota, 27 srpnja, 2024

Stiže promjena vremena, nekima prijeti opasna pojava

Nastavlja se svojevrsno proljeće u veljači uz temperaturu zraka znatno iznad prosječne za doba godine.

Pročitajte još:

I pritom u srijedu još većinom suho pa i sunčano, ali i sve zamjetniji pad tlaka, koji će od četvrtka pratiti južina, znatno više oblaka te povremena mjestimična kiša, najprije na Jadranu i područjima uz njega, gdje su sve do ponedjeljka mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Neke bi rive mogle biti poplavljene ne samo zbog obilne kiše u samo nekoliko sati, nego i zbog jakog i olujnog juga, oštra – južnog vjetra te gdjekad i lebića ili garbina – jugozapadnog vjetra, na većini Jadrana posebice potkraj četvrtka i u petak, a na južnijem dijelu sve do ponedjeljka.

U srijedu će u većini krajeva prevladavati sunčano, prijepodne u središnjim predjelima mjestimice umjerena naoblaka. Na istoku promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, ujutro lokalno uz poneku kap kiše. Vjetar na kopnu većinom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni, a popodne u središnjim predjelima i u gorju južni i jugozapadni. Na Jadranu mjestimice umjerena do jaka bura u postupnom slabljenju i okretanju na sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 13 do 18 °C.

1

Meteolarmi zbog jake bure
Žuta upozorenja upaljena su za područje Kvarnera, velebitskog kanala, sjeverne, srednje i južne Dalmacije zbog mjestimice jake bure.

“Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava DHMZ.

2

Od četvrtka nestabilnije
Od četvrtka na Jadranu znatno nestabilnije – puhat će jako i olujno jugo, južni i jugozapadni vjetar, bit će i obilnije kiše, u petak na sjeveru, a u subotu ponajprije u Dalmaciji, gdje su vrlo vjerojatni i izraženi pljuskovi s grmljavinom.

Povremene kiše idućih dana bit će i na kopnu, češće i obilnije u Gorskom kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Bit će i vjetrovito, osobito u četvrtak i petak, kad će puhati jak jugozapadni i južni vjetar. Uz tu izraženu južinu nastavlja se iznadprosječna toplina, prognozirala je za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.2 ° C
23.9 °
19.8 °
74 %
0.5kmh
0 %
Sub
34 °
Ned
37 °
Pon
30 °
Uto
31 °
Sri
34 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: