20.8 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Povijesni trenutak: Pao je i službeni potpis! Uskoro kreće rušenje i izgradnja novog stadiona na Maksimiru

Nakon 27 godina riješen je imovinsko-pravni spor oko zemljišta na kojemu se nalazi stadion Maksimir, pokrenut još 1997. godine

Pročitajte još:

Premijer Andrej Plenković, nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije Gradskog stadiona Maksimir i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Zagrebu.

“Bez ikakve dileme, možemo reći da je riječ o povijesnom danu. Skoro tri desetljeća rješava se problem za stadion kakav Zagreb i Hrvatska zaslužuju. Želim zahvaliti svima koji su radili na tome da pronađemo rješenje. Problem je star od 1997. godine, u realnosti od 1945. kada je imovina nadbiskupije oduzeta od tadašnjih vlasti”, kazao je. “Vlada je inicirala i koordinirala cijeli proces, da se odužimo hrvatskim nogometašima, posebno hrvatskoj reprezentaciji”, rekao je premijer Plenković. “Vrijeme je da sada prionemo u drugu fazu i po mogućnosti do idućeg Svjetskog prvenstva i u Zagrebu imamo novi nogometni stadion”, kazao je.

Danas je doista bitan dan jer se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor, istaknuo je na potpisivanju sporazuma zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Upravo zbog ovog spora u prošlosti se nije išlo na izgradnju novog već rekonstrukciju starog stadiona. Zadovoljan sam što se ovaj problem riješio u mandatu ove Gradske uprave, tako smo pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi – rekao je.

Nakon ovoga, nema više prepreka za izgradnju novog maksimirskog stadiona, istaknuo je gradonačelnik.

– Smatramo da se stadion može izgraditi privatnim sredstvima. Rekonstrukcijom stadiona u Kranjčevićevoj, kao i ovoga u Maksimiru Zagreb dobiti čak dva nova stadiona – rekao je Tomašević.

“Izražavam zadovoljstvo Vladi i Gradu Zagrebu da smo mogli realizirati ovaj ugovor koji će biti na korist svim građanima Zagreba i svim građanima Hrvatske”, kazao je Kutleša. “Bila je namjena da se tamo grade crkveni objekti i sve ono što ide popratno i sve što bude potrebno na tom području. Nadbiskupija je izvršila je obvezu, a sada je ostalo da Vlada provede svoju obvezu”, dodao je.

Podsjetimo, ovim potpisivanjem bi se konačno trebalo krenuti u prvenstveno izgradnju stadiona u Kranjčevićevoj, a zatim i rušenju Maksimira. Radovi na Kranjčevićevoj trebali su krenuti do kraja prošle godine, ali i s tim se kasnilo zbog nekoliko problema oko natječaja za izradu projekta. Očekuje se kako bi gradnja Kranjčevićeve mogla početi do kraja 2024. godine, a radovi bi trebali trajati oko godinu dana. Kada se Dinamo preseli u Kranjčevićevu koja bi trebala imati 12.000 mjesta, moglo bi se početi s rušenjem starog te izgradnjom novog stadiona u Maksimiru.

Novi Dinamov stadion navodno bi gradila francuska tvrtka Bouygues, koja je izgradila odlični Stade de France, a imao bi 34.000 mjesta te bi zadovoljavao sve najviše UEFA-ine kriterije. Ista je tvrtka u Zagrebu izgradila i Zračnu luku Franjo Tuđman.

Višegodišnji spor s Katoličkom crkvom
Okončan je i višegodišnji spor s Katoličkom crkvom koja će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi.

Zagrebačka nadbiskupija odrekla se prava na povrat oko 300.000 četvornih metara zemljišta u Maksimiru na kojem se nalazi Dinamov stadion, a zauzvrat će joj država osigurati 10 gradskih zemljišta ukupne površine oko 50.000 četvornih metara za gradnju novih crkava.

Sakralne objekte Katolička crkva izgradit će u: Botincu, Svetoj Klari, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu, Sesvetskim selima, Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom i Trnjanskoj Savici.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.1 ° C
21.6 °
17.1 °
38 %
5.1kmh
0 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: