12.6 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Štrajk u pravosuđu: “Prekidamo i hitne poslove, radit ćemo samo na slučajevima opasnima za život”

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika Iva Šušković komentirala je zaključke sa sastanka sindikalnih čelnika, vezano uz štrajk u pravosuđu, koji traje već sedmi tjedan.

Pročitajte još:

“Članstvo ili štrajkaši su raspoloženi, s obzirom da nije bilo dogovora, obustaviti i rad na hitnim slučajevima”, rekla je Iva Šušković zaključke sastanka vezanog upravo za rad na nužnim poslovima.

S glavnom državnom odvjetnicom će se od 14 sati razgovarati upravo o tome, kao i drugim stvarima koje bi potencijalno mogle pomoći pronaći rješenja na korist svima.

Specificirat ćemo nužne poslove, a oni su vezani za život, zdravlje i sigurnost. Najviše ćemo razgovarati o kaznenim postupcima i uhićenjima, no tema će biti i tehnički poslovi kao računovodstvo – ističe Šušković.

Dodaje i kako već s terena dobivaju pozive u kojima im se predlaže osnivanje solidarnog fonda kojim bi se pomagalo ljudima nakon što je Vlada donijela odluku da se dani u štrajku više ne plaćaju, a fond u sindikatu već postoji.

– Kad je Vlada donijela odluku o neplaćanju plaća tijekom štrajka, jednoglasno je odlučeno da se štrajk nastavlja. Zadnja komunikacija s ministrom bila je upravo tada, nakon toga se više nismo čuli. Mi smo ovdje u jednom zajedništvu i solidarnosti. Ljudima nije lako, žele nastaviti raditi, stanje je kritično i mislim da nikome nije u interesu daljnje iscrpljivanje. Bez obzira na sve te pritiske i odluku koja bi dovela do neplaćanja dana u štrajku, ljudi su ostali pri štrajku. Nemam informaciju da je netko odustao od štrajka – rekla je Šušković.

Dodaje kako se moraju obavljati samo nužni poslovni u skladu sa zakonom.

– Usuglasili smo što su, po nama, nužni poslovi. I danas smo prihvatili da ćemo prestati obavljati i hitne poslove, ali nužne poslove moramo po zakonu. Trebat će uložiti puno napora kako bi se definiralo koliko je tko radio na nekim predmetima, koliko su hitni ili manje hitni – zaključila je.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek uputila je poziv na sastanak predsjednici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Ivi Šušković radi razmatranja pitanja vezanih za nužne poslove tijekom štrajka s obzirom na nadležnosti državnih odvjetništava.

Državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je kako je poziv na sastanak, koji bi se trebao održati danas u 14 sati, upućen u povodu dopisa predsjednice SDLSN-a od prošlog petka da se definiraju i usuglase nužni poslovi te mogućnost održavanja sastanka s tim ciljem.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić zakazao je za danas u podne sastanak s predsjednicima županijskih i visokih sudova na kojem će se raspravljati o radu sudova za vrijeme štrajka pravosudnih djelatnika.

Najviši sud je izvijestio da će o zaključcima donesenim na sastanku javnost biti pravodobno izviještena.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na Vladinoj je sjednici prošlog četvrtka naveo da će se službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, dok su u štrajku, za cijelo vremensko razdoblje uplaćivati obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja.

Dvjestotinjak pravosudnih djelatnika koji štrajkaju u četvrtak je u povorci i uz zviždanje prošlo pored zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o umanjenju njihovih plaća i dodataka za vrijeme štrajka,

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković najavila je da se štrajk nastavlja i po cijenu neplaćanja dana provedenih u štrajku, jer se sindikalno članstvo gotovo stopostotno izjasnilo da odbija Vladinu ponudu da im se plaće povećaju tek početkom iduće godine.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.6 ° C
13.3 °
10.8 °
89 %
2.6kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
22 °
Uto
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9320
GBP
1,1688
CHF
1,0243
CNY
0,1287
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: