7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Tomašević predstavio Advent u Zagrebu: ‘Zasjat će u punom sjaju, a Grad će biti u plusu više nego ikad’

Pročitajte još:

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u petak ovogodišnji Advent u Zagrebu.

“Idemo prema Adventu koji će zasjati u punom sjaju, bolji nego ikad”, rekao je Tomašević dodavši da će ovogodišnji Advent ponuditi posjetiteljima više od sto koncerata, kvalitetan sadržaj i program i to u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Zagreba.

Uz Tomaševića, Advent je predstavila i direktorica TZ-a Grada Zagreba, Martina Bienenfeld. Pojasnila je kako Advent počinje 26. studenoga i trajat će do 7. siječnja. Advent će se održavati na 20 lokacija u gradu.

Martina Bienenfeld, ravnateljica zagrebačke Turističke zajednice. “Advent počinje 26. studenog. s paljenjem prve advenstve svijeće u 17 sati na Trgu bana Jelačića i trajat će do 7. siječnja 2023. godine. Ove godine imat ćemo 20 uređenih adventskih lokacija u uređenoj turističkoj sezoni Gornjeg i Donjeg Grada”, rekla je.

“Na Gornjem Gradu lokacije koje će nuditi programe su Strossmayerovo šetalište, Trg Svetog Marka, Europski trg, Park Zrinjevac, Trg kralja Tomislava, Trg Franje Tuđmana…”, navela je ravnateljica TZ-a. Uz novu lokaciju Park Grič otvara se i Muzej Ikona, najavila je. S obzirom na preuređenje katedrale, nova lokacija živih jaslica vjerojatno će biti na Opatovini, rekla je.

Dodala je da će biti organizirani i brojni prigodni sadržaji u ostalim zagrebačkim muzejima. “Drago mi je da TZ Grada Zagreba usko surađuje i s drugim institucijama. Okitit ćemo pročelje HNK i postaviti naše Orašare s obzirom na prvi balet ‘Orašar’ u studenom, kroz cijeli prosinac i par predstava u siječnju”, najavila je Bienenfeld.

“Raspisali smo natječaj za organizacije manifestacija na javnim površinama poput Maksimira. Organizatori su izabrani na temelju natječaja. Vjerujem da su iza nas pandemijska ograničenja. Vidim to i po bukingu i trustičkim dolascima koji nas čekaju, brojke se unaprjeđuju i vjerujem da ćemo dostići brojke koje smo imali prije pandemije. Veselim se da u ova krizna vremena građanima priuštimo veselje, vjerujem da to zaslužuju”, rekao je Tomašević te zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji manifestacija.

“Očekujem da Advent zasja u punom sjaju. I dalje imamo izazovna vremena. Svi posjetitelji zaslužuju da bar na kratko zaborave svoje brige”, poručio je Tomašević.

Na pitanje, hoće li ove godine biti manje lampica u gradu te kakve će mjere štednje grad poduzeti, Tomašević je rekao: “Pola sata će se kasnije paliti lampice i pola sata ranije će se gasiti. Volio bih podcrtati da su božićne lampice najmanji potrošač energije, ali iz simbolične razine i konteksta energetske krize mislim da je to primjereno”, rekao je Tomašević.

“Jako puno lokacija se prošle godine nije moglo održati zbog pandemijskih ograničenja. Toga više nema, program je u punom sastavu. Vraća se klizalište na Trg kralja Tomislava, odabrali smo rješenje koje najmanje zauzima zelenu površinu. Od transparentnosti do kvalitete programa koja je bila kriterij za odabir organizatora, želja je da Advent zasja u punom sjaju”, dodao je Tomašević.

Na interes o organizacji Adventa u kvartovima, rekao je: “Bit će Adventa u Španskom. S vremenom ćemo trebati graditi advente po kvartovima, ali za to mora postojati interes privatnih partnera, ugostitelja, agencije iz event industrije i drugi.”

Na pitanje o punktovima za razdvajanje otpada na Adventu, organizatori su zamoljeni da koriste što manje elemenata koji su nerazgradivi, dok će se sa Čistoćom dogovoriti odvajanje smeća na lokacijama. “Kada se pojedina lokacija bude gradila, svaki punkt će imati dio gdje će se razdvajati otpad, a organizatori će znati gdje se nalazi”, pojasnila je ravnateljica TZ-a.

Ove godine Grad će uprihodovati 4,2 milijuna kuna
Na pitanje o cijeni organizacije Adventa i očekivanim prihodima, Bienenfeld je rekla: “TZ će investirati do 3 milijuna kuna u naše programe, što je bitno manje nego prošle godine i to neće biti opterećenje za građane.”

“Prihodi su od pristojbe. 2019. Zagreb je direktno od iznajmljivanja lokacija imao 900 tisuća kuna prihoda. Ove godine očekujemo 4,2 milijuna kuna prihoda, četiri i pol puta više. Organizatori će dobar dio novca od prihoda koji nastaju prodajom pića i hrane, financirati u program – dužni su cijeli program s kojim su se prijavili isporučiti, za što imaju troškove. Grad će biti u plusu više nego ikad”, rekao je Tomašević.

Slaven Žabo iz Croatia Airlinesa najavio je novu promotivnu suradnju. “Činjenica je da je mnogim inozemnim turistima ulazak u zrakoplov prvi doticaj sa Zagrebom. Putnicima će tijekom leta biti posluživani zagrebački zalogaji, a zrakoplovi će biti ukrašeni vizualima zagrebačkog adventa”, najavio je.

Sabina Čerimagić Babić, predstavnica Turkish Airlinesa, izrazila je zadovoljstvo što kompanija ponovno sudjeluje kao partner na projektu, još od 2015. godine. “Ove godine ponudit ćemo posebne popuste putnicima međunarodnih letova, do 20 posto popusta na karte u poslovnom i do 15 posto popusta na karte u ekonomskom razredu, za sve posjetitelje Zagreba”, najavila je te dodala da će Zagreb biti povezan 13 puta tjedno s preko 300 destinacija.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: