9.1 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

U Vukovaru manje od 30 posto Srba, gube pravo na ćirilicu: Penava ljut, ‘Netko je 2011. lažirao podatke’

Pročitajte još:

Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, rekao je Ivan penava

Državni zavod za statistiku objavio je danas detaljne podatke o Popisu stanovništva 2021. prema kojem je u Hrvatskoj 3.871.833 stanovnika, a u odnosu na 2011. broj stanovnika smanjio se za 413.056 osoba.

Prema novom setu podataka s popisa stanovništva 2021. godine, koji je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS), broj Srba u Vukovaru pao je ispod 30 posto. Prema popisu iz 2011. godine, tamo ih je bilo 34,87 posto, a sada ih je 29,73 posto, odnosno 6890. Time bi građani srpske nacionalnosti u Vukovaru trebali izgubiti pravo na službeno korištenje vlastitog jezika i pisma.

Naime, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, u jedinicama lokalne samouprave gdje pripadnici pojedine nacionalne manjine čine više od trećine ukupnog broja stanovnika, oni imaju pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma.

U Vukovaru je prije devet godina ostvarivanje tog prava srpske manjine rezultiralo političkim napetostima, a postavljanje ploča na latinici i ćirilici na javne ustanove izazvalo je nasilno razbijanje tih ploča, odnosno tzv. “čekić-revoluciju”. Prije tri godine Ustavni sud donio je odluku da Gradsko vijeće Vukovara može odlučivati o tome jesu li ispunjeni preduvjeti za poštivanje ustavnog zakona, a gradonačelnik Ivan Penava s istomišljenicima u Gradskom vijeću svake godine je donosio negativno rješenje.

Sam Penava danas je za televiziju N1 komentirao novi podatak za Vukovar koji je objavio DZS te je prozvao popisivače s popisa stanovništva 2011. za lažiranje podataka i manipulaciju.

“Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima. Naša tragedija u Hrvatskoj je da je nas 400 tisuća manje u državi, da ljudi bježe glavom bez obzira. To se reflektira u svim gradovima. Na to još nadolijevati tematiku koja u realnim brojkama nema mjesta govori samo o malicioznosti razmišljanja nekoga tko je htio nametnuti prava koja nikad nije ni imao”, kazao je Penava.

Penava: Sve će biti vraćeno na stanje prije 2011.

Kaže da je on bio nadležan za prošli popis stanovništva u Vukovaru, a pita se tko je bio odgovoran za onaj 2011. godine.

“Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra. I tada smo iznijeli podatke da nas nema 28.000 u Vukovaru, da nas je oko 23.000. Nažalost RH nam nije osigurala istinu i točne podatke. To smo ovaj put napravili kako je trebalo, vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu”, kazao je gradonačelnik Vukovara.

Dodao je da ne bi pobijedio na posljednjim lokalnim izborima da za njega nije glasao velik broj građana srpske nacionalne manjine. A na pitanje mijenja li se sad nešto oko jezika ili pisma srpske manjine u Vukovaru, Penava je odgovorio da će sve biti vraćeno na stanje prije 2011. godine.

“Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putom. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar. Svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka. Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed”, rekao je Penava.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: