7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Udarac za Tomaševića: Sud odlučio vraća se mjera roditelj odgojitelj

Pročitajte još:

Odluka o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj, koju je Grad Zagreb donio u prosincu, nezakonita je, odlučilo je danas peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu.

Sud je sada ukinuo Tomaševićevu odluku i vratio mjeru roditelja odgojitelja natrag na snagu. Podsjetimo, 320 roditelja odgojitelja tražilo je od suda ocjenu zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, a u travnju je Visoki upravni sud suspendirao odluku Grada do odluke o meritumu.

“Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvazi-retroaktivnosti… Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići”, rekla je sutkinja uoči glasanja.

Odluku je komentirao i Tomašević:

“Raspravu koju smo donekle pratili do odluke koja je sada izrečena, ne znam detalje, niti smo odluku dobili. U raspravi se vidjelo dosta različitih stavova sudaca tako da treba vidjeti kakvo je većinsko mišljenje Upravnog suda. Razočarani smo da je sud donio odluku da je naša odluka nezakonita i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Zadovoljni smo da je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja”, kazao je Tomašević.

“Mi ne možemo dozvoliti da je nama dobar dio proračuna zamrznut narednih 10 godina. Čekamo odluku koja će nam dati manevarski prostor da možemo više tog novca ulagati u gradnju vrtića. Taj iznos koji se daje roditeljima odgojiteljima dostatan je za gradnju novih 12 vrtića. Mi ne odustajemo od toga da gradimo vrtiće i ne odustajemo od revidiranja ove mjere. To da možemo mijenjati odluku je potvrdio i sud unatoč nekim tvrdnjama određenih političara koji su tvrdili da su to stečena prava koja se ne mogu dirati i mijenjati”, dodao je gradonačelnik.

Željka Markić je Tomaševića optužila da je lagao. “Tomašević je lagao da ova mjera nije uspješna. Rad demografa je pokazao da je u pet godina za 25 posto povećan broj trećerođene djece. Druga je laž bila da je ukidanje mjere u skladu s Ustavom. Treća priča protiv ovih žena je bila da one sjede kod kuće i ništa ne rade”, rekla je.”On je osam mjeseci lagao, jeste li vidjeli lica ovih žena”, dodala je Markić.

Ivica Lovrić Tomaševića je pozvao na ostavku. “On nema nikakvo etičko pravo da ostane na poziciji. Pozivam ga da danas podnese ostavku”.

Udruga HURO koja okuplja roditelje odgojitelje, održava konferenciju za medije.

Anamarija Berbić Lackov iz udruge HURO zahvalila je roditeljima koji su vjerovali da mogu nešto postići te je istaknula da sada mogu u miru nastaviti koristiti stečeno pravo. “Ti korisnici su sada u miru, nije smjelo doći do ove društvene stigmatizacije od strane naših sugrađana i građana Hrvatske”, kazala je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: