18.4 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Upaljen meteoalarm za danas i sutra: Očekuje nas ponovni rast temperature, ali prijeti nam ‘prljava kiša’ i jak vjetar

Državni hidrometeorološki zavod za petak i subotu izdao je žuti meteoalarm i za našu regiju. I to zbog mjestimice jakih i olujnih udara jugozapadnog i južnog vjetra jačine i preko 55km/h

Pročitajte još:

U četvrtak nam je naglo stigla južina uz zamjetan porast temperature, a u petak će biti još izraženija i neugodnija, prognoza je RTL-a. Pristiže nam topliji i vlagom sve bogatiji zrak, a sve je više i saharske prašine.

Kiša koja padne bit će “prljava”, no današnja upozorenja ne odnose se na kišu, već na jak vjetar.

Naime, olujnih udara preko 70 km/h može biti i u nizinama unutrašnjosti, a poslijepodne mjestimice orkanskih, preko 100 km/h duž Jadrana. Na moru uz pad tlaka i valovito more moguće je plavljenje brojnih riva.

Ujutro i prijepodne promjenjivo, vjetrovito, ali i toplije. U većini krajeva uglavnom suho, a malo oborina u početku još uglavnom samo na širem riječkom i dubrovačkom području. Prijepodne čak nešto više sunčanih razdoblja. Jugozapadnjak na kopnu umjeren, na udare jak, a na moru već ponegdje olujno jugo.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, suho, u zavjetrini čak i vrlo toplo uz 27 °C, lokalno čak 28 °C. No, jugozapadnjak će još malo pojačati, i u nizinama jak, a u gorju na udare olujan. Naoblačenje i kiša stižu tek kasno navečer.

Na istoku čak i pretežno sunčano, a uz jak južni vjetar živa u termometru mogla biti ići sve do 28-29 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano po sada već jakom i olujnom jugu, a uz sve više oblaka na krajnjem jugu te u zaobalju može pasti koja kap kiše, kasno navečer i drugdje. Temperatura malo viša, oko 24-25 °C.

Vjetrovito i na sjevernom Jadranu, sporadično uz malo kiše, uglavnom na širem riječkom području. No, krajem dana sve oblačnije i tmurnije uz sve češću kišu, a zatim i izraženije pljuskove praćene grmljavinom, srećom, južina će tada malo oslabjeti.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Jače naoblačenje s kišom u noći na subotu zahvaća sve kopnene krajeve, ali će se glavnina oborina ispadati u prvome dijelu dana. Slijedi par sunčanijih i manje toplih dana, ujutro ponegdje s maglom. Od utorka opet južina, a sredinom tjedna i nova kiša.

IDUĆIH DANA NA MORU

Promjenjivije i nestabilnije na Jadranu, gotovo svakodnevno uz barem malo kiše. No, veće se količine očekuju u subotu uz još uvijek jako jugo i oštro, moguće su i nevere, osobito u Dalmaciji. Smirivanje u prvom dijelu nedjelje pa će biti i duljih suhih razdoblja za obaviti neke radove na otvorenome. Novo pogoršanje, čini se, stiže potkraj utorka.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
18.4 ° C
18.8 °
16.5 °
72 %
4.6kmh
20 %
Čet
22 °
Pet
16 °
Sub
17 °
Ned
22 °
Pon
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9330
GBP
1,1691
CHF
1,0230
CNY
0,1289
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: