1.6 C
Zagreb
Subota, 4 veljače, 2023

Veliki udarac za vjernike: Crkva podigla cijene usluga, evo koliko će koštati vjenčanja i pogrebi

Od Nove godine će biti skuplje i vjenčati se i umrijeti uz crkvene usluge pa će tako primjerice vjenčanje i sprovodi koštati od 40 eura dok su prije bili oko 300 kuna

Pročitajte još:

Župnik sa zagrebačke Kustošije na oglasnoj je ploči jasno istaknuo nove cijene crkvenih usluga koje su prilagođenje uvođenju eura. Cijene nisu samo zaokružili, nego su ih i znatno podigli, piše Danas.hr.

Od Nove godine će biti skuplje i vjenčati se i umrijeti uz crkvene usluge pa će tako primjerice vjenčanje i sprovodi koštati od 40 eura dok su prije bili oko 300 kuna.

Najmanje je poskupjela sveta misa. Do sada se za nju plaćalo 50 kuna – od sada će stajati sedam eura što iznosi otprilike 53 kune. Najviše je poskupjelo rodoslovlje – s 350 kuna na 100 eura. Vjenčati se ili umrijeti bit će skuplje 10 eura. Do sada su uzimali 300, a sada će stajati 375 kuna. Za krsni, vjenčani i smrtni list trebalo je izdvojiti 30 kuna, od Nove godine traže dvostruko više.

Zašto su digli cijene? Župnici kažu – nisu o tome odlučivali.

Biskupska konferencija promjenu tarifa objašnjava ovako:

Promjena valute u Hrvatskoj bila je povod za sustavnije revidiranje novog financijskog sustava Katoličke Crkve u Hrvatskoj budući da se od njegova uvođenja 2001. ništa bitno nije mijenjalo. Uzimajući u obzir promjene koje su se u međuvremenu dogodile uslijed inflacije i povećanja životnih troškova bilo je nužno korigirati neke iznose naviše.

Poručuju i da se novac koji dobivaju iz državnog proračuna odnosi samo na ugovorima definirane svrhe, a da je rad crkve primarno financiran darovima vjernika.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Oršić i Ćaleta-Car zaigrali za drugu momčad Southamptona, trener objasnio odluku

Trener Southamptona Nathan Jones svojoj drugoj momčadi prepustio je dvojicu hrvatskih nogometaša za PL Cup u kojemu nastupaju U-21...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
1.6 ° C
2.7 °
-1.9 °
88 %
1.5kmh
0 %
Sub
7 °
Ned
3 °
Pon
2 °
Uto
2 °
Sri
2 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,6251
USD
7,0422
GBP
8,4844
CHF
7,6005
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: