20.7 C
Zagreb
Petak, 10 svibnja, 2024

Veterinar rekao da je premlaćeni konj “odlično”: Zlostavljači u istražnom zatvoru

Karlovački sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor dvojici muškaraca jer su drvenim batinama premlatili konja koji je, prema podacima Državnog inspektorata, privremeno oduzet vlasniku i smješten u sklonište za životinje.

Pročitajte još:

“Utvrđena je opravdanost zahtjeva tužiteljstva za pritvaranjem po obje tražene osnove, da osumnjičenici ne bi utjecali na dijete koje se u tom predmetu treba ispitati, kao i da ne bi ponovili kazneno djelo ‘ubijanje i zlostavljanje životinja'”, rekao je Hini sudac istrage karlovačkog Županijskog suda Milan Kosijer.

Pritom je izrazio uvjerenje da su u ovom predmetu “dokazi nesporni”.

Dokazi nesporni

Pritom je izrazio uvjerenje da su u ovom predmetu “dokazi nesporni”. Iz Državnog inspektorata na Hinin upit su izvijestili da je “odmah po saznanju o predmetnom događaju veterinarska inspekcija Državnog inspektorata u suradnji sa policijskim djelatnicima PP Karlovac obavila inspekcijski nadzor”.

– Tom prilikom obavljen je veterinarski pregled životinje na mjestu događanja te je konj privremeno oduzet vlasniku i smješten u Sklonište za životinje Karlovac (CRPK d.o.o.) gdje je je pod 24-satnom skrbi, stoji u priopćenju.

Podsjećaju da “konačnu odluku o oduzimanju životinje donosi nadležan sud”, ali da nadležni veterinarski inspektor ima ovlast posjedniku privremeno oduzeti životinju koja sukladno Zakonu o zaštiti životinja “trpi bol, patnju ili veliki strah” ili bi “nastavak njezina života u istim uvjetima bio povezan s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom”.
Zlostavljanje prenosili uživo na Facebooku

U prijavi karlovačkom državnom odvjetništvu stoji da se događaj koji je zgrozio javnost dogodio u štali u vlasništvu 49-godišnjaka u Orlovcu.

Temeljem naloga Županijskog suda u Karlovcu izvršena je pretraga obiteljske kuće i pripadajućih gospodarskih zgrada, a kojoj su prisustvovali veterinarski inspektor Državnog inspektorata i nadležni veterinar.

Tom prilikom pronađen je nesretni konj koji je privremeno oduzet, a brigu o njemu preuzeo je veterinarski inspektor.

Osumnjičeni muškarci u dobi od 49 i 29 godina predani su pritvorskom nadzorniku, a općinski je državni odvjetnik Ante Družak potvrdio Hini da traje poduzimanje zakonom propisanih radnji, te da će osumnjičenici biti ispitani tijekom dana.

Dvojica zlostavljača su premlaćivanje životinje prenosili uživo na Facebooku, nakon čega se ta uznemirujuća snimka proširila društvenim mrežama i medijima. Na njoj se vidi kako dvojica muškaraca drvenom letvom nemilosrdno udaraju konja vezanog u štali.
Komora pokrenula nadzor rada veterinara koji je rekao da je premlaćeni konj “odlično”

Hrvatska veterinarska komora pokrenula je nadzor rada veterinara uključenog u tijek kriminalističkog istraživanja u slučaju dvojice muškaraca koji su drvenim batinama premlatili konja vezanog u štali, zbog njegove izjave da je konj “odlično”.

Veterinarska komora zatražila je od karlovačkog veterinara, koji je u srijedu u dvorištu osumnjičenog vlasnika konja za zlostavljanu životinju rekao da je “u odličnom zdravstvenom stanju” svu dokumentaciju o postupanju.

Predsjednik Komore Ivan Zemljak rekao je Hini da će komora kao regulatorno tijelo za rad veterinara ispitati što stoji iza “nesretne izjave kolege iz Karlovca.

– Pokrenuli smo postupak, tražit ćemo od kolege svu dokumentaciju i dodatno objašnjenje njegove izjave medijima da je konj “odlično”, odnosno o svemu što je kod pregleda ustanovio, rekao je Zemljak.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
19.8 ° C
20.1 °
19.3 °
52 %
2.1kmh
0 %
Pet
20 °
Sub
23 °
Ned
24 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9280
GBP
1,1629
CHF
1,0245
CNY
0,1284
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: