fbpx
20.7 C
Zagreb
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Vozači, ovo morate pročitati: ‘Ako ovo prođe, dvije trećine pacijenata može ostat bez vozačke‘

Pročitajte još:

Liječnici obiteljske medicine ogorčeni su predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti u prometu na cestama. Na to upozorava i dr. Orsat John, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, piše Slobodna Dalmacija.

– Sve stručne organizacije obiteljske medicine i Hrvatska liječnička komora nastojale su izvijestiti ministarstvo kako će predloženi zakon o sigurnosti u prometu stvoriti probleme, no struka nije poslušana. Svi liječnici su po tom prijedlogu obvezni prijavljivati zdravstvena stanja koja mogu interferirati s vožnjom. Nasilno se u zakon pokušava ugurati nešto što će učiniti veliku štetu liječnicima, a osobito obiteljskoj medicini gdje se pregleda najveći broj ljudi. Ukoliko ne postupe po zakonu, liječnicima prijete financijske kazne, kaznene prijave i zahtjevi osiguravajućih kuća za isplatom odštete. Doći će do narušavanja odnosa liječnika i pacijenta, a to je temelj obiteljske medicine – kaže dr. John.

Kako kaže predsjednik županijske podružnice KoHOM-a, ‘normalne’ zemlje obvezuju liječnika upisati zdravstveno stanje pacijenta u karton i upozoriti ga na mogući utjecaj promjene tog stanja ili određenog lijeka na sposobnosti upravljanja vozilom. Pacijent snosi odgovornost za vlastite postupke. Liječnici u tim ‘normalnim’ zemljama, kako kaže dubrovački specijalist obiteljske medicine, ne zovu policiju da se nekome odmah oduzme vozačka dozvola zato što uzimaju, primjerice, lijekove protiv bolova u leđima.

– Kod velikog broja lijekova ćete u uputama naći upozorenje o mogućem utjecaju na sposobnost upravljanja vozilom. Ako takav zakon prođe, skoro dvije trećine pacijenata može svoju vozačku dozvolu ostaviti doma. Ne trebam govoriti koliko će se povećati broj bolovanja ni koliko će ljudi ostati bez posla jer im je vozilo neophodno u radu. Bez vozačke bi sutra mogao ostati dio profesionalnih vozača, vatrogasaca, policajaca i vozača hitne pomoći – kaže dr. John.

– Pacijenti će tajiti dijagnoze ili ići kod privatnika, a sve to je na štetu kontinuiteta zdravstvene skrbi pacijenata – kaže dr. John i pritom upozorava na još jedan problem – ustaljenu praksu kupovine lijekova u Bosni i Hercegovini gdje se u slobodnoj prodaji mogu naći medikamenti koje je u Hrvatskoj moguće dobiti samo uz liječnički recept.

Liječnici već mjesecima upozoravaju da predložene promjene nisu dobre, tvrde da se donose nenormalne odredbe i pitaju se vide li ministri Vili Beroš i Davor Božinović što će ovaj zakon napraviti.

– Opasnosti novog zakona o sigurnosti prometa na cestama! Prijedlog zakona nalaže da liječnik obiteljske medicine je obavezan obavijestiti MUP zbog postojećeg ili promijenjenog stanja pacijenta nakon čega mu se u trenu može oduzeti vozačka dozvola. Time se nalaže liječniku da prekrši Pravo na povjerljivost te Pravo na privatnost iz Zakona o zaštiti prava pacijenata.

Predložene izmjene također narušavaju odno između liječnika i pacijenta, te se potiče i agresivnost paciejnata prema liječnicima kada im se oduzme dozvola, a objašnjenja ne postoje zbog kojeg razloga.

Npr. Pacijentu može biti prepisan lijek, koji u svojim uputstvima ima naznaku da se ne preporuča upravljanje vozilima, te je obaveza pacijenta da se toga drži. Isto kao i što je obaveza da ne vozi pod utjecajem alkohola. Nije posao liječnika biti odgovoran za osobno ponašanje pacijenta.

Recite NE ovakvom zakonu!

Potpišite PETICIJU u svrhu zaštite prava pacijenata i liječnika! – navela je Jasna Karačić, predsjednica je Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Bivši igrač Hajduka nestao prije više od tjedan dana, nema mu ni traga ni glasa

UZagrebu je nestalo 28-godišnji Splićanin Joško Hajder, objavljeno je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Hajder je nestao u nedjelju,...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.8 ° C
20.8 °
16.1 °
49 %
4.6kmh
0 %
Sri
30 °
Čet
29 °
Pet
28 °
Sub
20 °
Ned
30 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5093
USD
7,3535
GBP
8,8831
CHF
7,7105
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: