12.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Zarobljeni Hrvat u društvu Engleza i Šveđanina u kavezu u Donjecku prijeti smrtna kazna: ‘Samo želim živjeti’

Pročitajte još:

Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, prijeti smrtna kazna, objavili su u ponedjeljak ruski mediji.

Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući Prebega, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS.

Sva trojica uhićena su u i oko grada Mariupolja.

TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom listopada.

Hrvatska osudila optužnicu
Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

“Manevarski prostor Hrvatske u svim pregovorima s ruskom stranom, podsjeća Jutarnji list, sužen je jer su nas, stavili na takozvanu “crnu listu” država.

Prebegov otac bio je u Domovinskom ratu, a Prebeg je odmalena planirao karijeru u vojsci. Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati, pa je napustio njihove redove i otišao dalje.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da će teško krenuti ozbiljniji pregovori prije nego se donese presuda.

– Pozicija našeg vojnika nije znatno drugačija od one u kojoj se nalazi i američka košarkašica Brittney Griner. Ruska strana njih koristi za druge ciljeve i to mimo suđenja, mimo kaznenog prava… Međutim, Amerikanci direktno pregovaraju s Rusima, dok mi idemo preko Ukrajine – kaže Tabak.

Naš drugi izvor, upoznat sa situacijom, kaže da je za očekivati da se pregovara s Ukrajinom, zato što je “Prebeg bio njihov vojni djelatnik”.

– Radi se, ali odnosi s Rusijom nisu nikad bili gori, po čemu nismo izuzetak, ali treba reći da se radi – dodaje naš sugovornik.

Doznajemo da u Ukrajinu nije otišao kao ‘plaćenik‘, već na ugovor te da mu je navodno plaća ondje iznosila oko tisuću američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio, prepričao nam je tada jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji.

Analitičar Tabak kaže da je potpuno svejedno iz koje je države V.P. jer je ruska strana vojnike iz svih država proglasila teroristima.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
11.4 ° C
12.7 °
6.1 °
49 %
2.1kmh
20 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: