9.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Zarobljeni hrvatski vojnik poslao poruku obitelji: Otkrio u kakvom je stanju i kako ga tretiraju

Pročitajte još:

Hrvatski vojnik, zarobljen u Ukrajini, je u razgovoru s ruskim novinarom snimio poruku svojoj obitelji u kojoj opisuje uvjete u kojima se nalazi.

– Dobro sam, hrane me, nisam žedan, nisam na hladnome, toplo mi je, spavam na krevetu i generalno do sad je sve u redu i nemojte se brinuti. Znajte, živ sam i nadam se da će tako i ostati- istaknuo je zarobljeni hrvatski državljanin za Russia Today.

O zarobljeniku se zna samo da je u rukama ruske vojske.

“Mi smo se prije svega kroz diplomatsku službu oko toga informirali, nastavit ćemo informirati i pratiti i, naravno, tražiti odgovore na pitanja koja zanimaju prije svega njegovu obitelj”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Dabor Božinović.

Navodno je zarobljen tijekom pokušaja proboja iz Mariupolja s drugim ukrajinskim vojnicima. U ruskim medijima pojavila se nepotvrđena informacija da se to dogodilo još prije dva tjedna. Nema potvrde ni o tome ima li na ukrajinskim bojišnicama još hrvatskih državljana.

Nemamo takve informacije. Kao što vam je poznato, svi oni koji su se eventualno našli u situaciji da sudjeluju u tom ratu, to su činili na vlastitu odgovornost i u vlastitoj organizaciji”, rekao je Božinović.

Početkom ožujka, Rusija je pokušala uručiti hrvatskom vojnom atašeu prosvjednu notu zbog navodnih 200 hrvatskih plaćenika koji su se priključili ukrajinskoj vojsci.

Zarobljeni Hrvat, koji je osvanuo na ruskoj televiziji, pripadnik je ukrajinske vojske od 2020-te.

“Tog čovjeka će se osloboditi samo temeljem razmjene zarobljenika. Dakle, u prvom redu ukrajinskih zarobljenika i ruskih zarobljenika između dvije strane. I to je neki dogovor koji hrvatske vlasti moraju i mogu, ako je uopće moguće ga postići, postići sa ukrajinskim vlastima. Hrvatske vlasti sigurno neće niti će bilo tko iz Rusije sa hrvatskim vlastima o tome htjeti pregovarati”, istaknula je u telefonskom razgovoru za Dnevnik Nove TV bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

I zato je dobro, kaže, što je hrvatski premijer bio u Kijevu, gdje je o zarobljenom Hrvatu na licu mjesta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom i premijerom.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
8.7 ° C
9.4 °
7.6 °
82 %
1.5kmh
20 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: