7.9 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Hrvatski liječnik: Da, propisujem svojim pacijentima terapiju ivermektinom

Pročitajte još:

U Hrvatskoj je ivermektin moguće dobiti na tzv. bijeli recept, a potrošnja mu je porasla jer ga neki liječnici propisuju, unatoč preporukama

Lijek ivermektin namijenjen je uglavnom za veterinarsku upotrebu, ali neki ga koriste i kao lijek protiv covida-19.

U Hrvatskoj ga je moguće dobiti na tzv. bijeli recept, a potrošnja mu je porasla jer ga neki liječnici propisuju, piše tportal.

Ministarstvo zdravstva pojašnjava da ivermektin uglavnom služi za veterinarsku upotrebu, točnije za liječenje protiv parazita. Prema njihovom mišljenju, primjena ivermektina u oboljelih od koronavirusa moguća je samo u kontroliranim eksperimentalnim uvjetima kliničkih ispitivanja.

Soltyšik tvrdi da dosad nije imao problema zbog propisivanja ivermektina ljudima oboljelima od covida-19.

“Ako je točno da netko propisuje taj lijek da bi ga pacijent mogao koristiti za liječenje covida, onda je to razina kriminala kojim se trebaju pozabaviti institucije od inspekcije, preko policije, do pravosuđa. To je lijek za životinje, nikada nisam dobila preporuku za upotrebu tog lijeka kod ljudi”, komentirala je šefica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić.

Reagirali su i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: “Ne, to uopće nije lijek protiv covida i ne bi se smio uzimati protiv covida niti kao prevencija niti kao liječenje covida. Lijek ima puno nuspojava – to su i moguće jake alergijske reakcije i zatajenje jetre… To je situacija kada se laici igraju doktora, to je opasno i ne smije se raditi”, komentirala je zamjenica ravnatelja, Ivana Pavić Šimetin.

Dok se ivermektin može kupiti u veterinarskim ljekarnama u Srbiji te Bosni i Hercegovini, kod nas to nije moguće. Šef Veterinarske stanice Grada Zagreba, Darko Jurković tvrdi da ivermektin nije na prodaju, već ga propisuje veterinar i daje u veterinarskoj ambulanti.

“Niste konji. Niste krave. Ozbiljno, svi. Prestanite”, objavila je FDA na Twitteru.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.6 ° C
9.4 °
3.6 °
87 %
1.5kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: