15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Istra ima sto puta manje slučajeva zaraze od susjedne županije, a sve zbog jednog klimatskog faktora?

Pročitajte još:

Juče je u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno 211 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a s druge strane Učke tek dva slučaja. Portal Meteo Adriatic iznio je zanimljivu hipotezu o utjecaju relativne vlažnosti i prostorne raspodjele koronavirusa

Troznamenkasti broj novozaraženih danas su bilježile tri županije – Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb. No, nažalost, nitko sa sigurnošću ne može reći zašto se pojedine županije ističu po broju novih slučajeva zaraze.

Na širenje zaraze mogu utjecati brojni faktori – od pojave novih mutacija virusa, ali i gustoća naseljenosti kao i vremenske prilike. Portal Meteo Adriatic piše o hipotezi o mogućoj vezi relativne vlažnosti i prostorne raspodjele incidencije koronavirusa.

U Primorsko-goranskoj više od 200 slučajeva, a u Istri – 2

U Primorsko-goranskoj županiji posljednji tjedan svakodnevno više od 200 novozaraženih, danas 211, s druge strane Učke u posljednja 24 sata 100 puta manje samo dva slučaja zaraze. No, opuštanja nema, pa u pulskoj Općoj bolnici kažu – situacija je srednje teška.

“Prije tri tjedna imali smo 14 pacijenata danas 34, osjeća se da se nešto više novih slučajeva događa u Istri, ali je to u odnosu na druge županije ipak nešto malo manje”, kaže ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić.

Niska vlažnost zraka povezana s bržim širenjem?
Meteo teoriju o utjecaju niske relativne vlažnosti zraka na širenje virusa zbog jača bure na primorju podržava i mikrobiolog Gordan Lauc. Član Znanstvenog vijeća smatra da bi se kad zatopli i okrene na jugo stanje moralo popraviti, a da će tako biti nadaju se i Riječani.

“Kako su govorili od početka da bi trebalo vlažiti prostorije i održavati vlagu u zraku pretpostavljam da ime nešto u tome da bi se tako mogla širiti pandemija”, kaže Riječanka Suzana Weiss.

“Mi doma kad smo, normalno da prozračujemo, da bude više zraka. Ali ovako predivno vrijeme da ovdje vlada veća koncentracija, to ne vjerujem”, kaže Slavica Preden iz Krka.

No, nije sve u vlažnosti zraka.

“Prvenstveno mislim da se ljudi pridržavaju mjera i dosta su samosvjesni. Svatko je svjestan da ako se ne pridržavate određenih stvari da će se nešto desiti prije ili poslije”, kaže Antol Krajcer iz Pule.

“Ta vlaga kao pogoduje tome? A obzirom da smo uz more, zrak je vlažan pa možda postoji neka kvaka u tome”, kaže Nada Čakić.

Istra najbolja u Hrvatskoj
Prema incidenciji u sedam dana na 100 tisuća stanovnika, Istra je s 36 slučajeva najbolja u Hrvatskoj, ostali dio primorja i Dalmacije, kao i Karlovačka i Ličko-senjska županija crvene se, a nešto bolja slika je u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj kao i u Slavoniji.

I baš ta karta koju je izradio matematičar Nenad Bakić, uspoređena s meteorološkim podacima pokazuje preklapanja suhog zraka i povećanog broja slučajeva korona virusa.

“Bilježimo i niže vrijednosti relativne vlage osobito u gradovima koji se nalaze ispod planinskih lanaca, naime, hladan zrak kad se spušta niz planinu on se širi, grije, a samim time relativna vlažnost tada opada. Tako su gradovi Rijeka, Makarska, Split dosta suši u odnosu na unutrašnjost posebno na istok zemlje”, kaže meteorolog RTL Dorian Ribarić.

I liječnici imaju svoju teoriju…
A promatrajući kliničke slike pacijenata i liječnici imaju teoriju u utjecaju vremenskih prilika.

“Kako izlazimo iz zime tako nam se smanjuje broj respiratornih tegoba BLIC tako bih ja rekla da prije klima utječe na kliničku sliku nego na to hoće li virus nestati ili opstati”, kaže Hrstić.

Bez obzira na to koja teorija bila točna, svi se nadaju da će baš kao i prošle godine dolaskom toplijih dana i broj novozaraženih biti manji.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: