6.4 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Jandroković: Zastupnicima koji nemaju potvrdu i ne žele se testirati omogućit ćemo da se uključe videovezom

Pročitajte još:

Predsjedništvo Hrvatskog sabora sastalo se s predsjednicima klubova zastupnika. Dogovarali su način rada Hrvatskog sabora u budućem razdoblju i dnevni red predstojeće saborske sjednice
‘Imali smo dvije teme. Jedna je novi način rada, druga je najava i priprema za iduću sjednicu Sabora. Najveći dio bio je posvećen novim uvjetima rada. Epidemiološka situacije je opet nepovoljna, a Stožer je donio nove preporuke’, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva.

Donijeli smo određene zaključke nakon iscrpne rasprave i pokušali smo doći do rješenja s kojim će biti zadovoljna većina klubova. Naravno da neće biti svi zadovoljni, čuli smo i drugačija mišljenja “, izjavio je Jandroković, pa predstavio kako će Sabor raditi od sljedećeg tjedna.

“Od ponedjeljka, u Sabor će se moći ući samo s covid potvrdom ili s negativnim testom na koronu. Oni koji nemaju covid potvrdu moći će se testirati i s negativnim testom moći će ući u Sabor, a oni koji se neće htjeti testirati i nemaju covid potvrdu neće moći nazočiti radu u Saboru, ali će se moći uključiti video vezom”, rekao je Jandroković dodavši da će online sjednicu moći pratiti i zastupnici koji pripadaju rizičnim skupinama.

Zastupnici s potvrdama neće moći raditi od doma
Predsjednik Sabora je pojasnio tko će sve od zastupnika moći pratiti sjednicu online. “Četiri su grupe onih koji će moći sudjelovati video putem – oni koji nemaju covid-potvrde, oni koji se ne žele testirati, oni koji su u izolaciji ili samoizolaciji i oni koji imaju određene bolesti zbog kojih će im liječnik dati potvrdu da bi bilo rizično dolaziti na sjednice Sabora”, pojasnio je Jandroković.

Jandroković je kazao da zasad nemaju podatke o tome koliko bi moglo biti takvih zastupnika kojima će se omogućiti uključenje videovezom. U prvoj fazi testiranje će se plaćati iz državnog proračuna, a još se ne zna gdje će se zastupnici testirati, rekao je šef Sabora.

‘Pozicija zastupnika je već sada drugačija nego običnog zaposlenika. Neki od njih ne dolaze na sjednice i tu su već privilegirani jer će obični zaposlenik biti penaliziran, a zastupnik neće’, kazao je Jandroković upitan neće li se omogućavanjem videoveze zastupnike staviti u povlašteniji položaj.

Na pitanje što je s onima koji ne spadaju ni u jednu skupinu, Jandroković kaže kako ne postoji mogućnost penalizacije onih koji ne sudjeluju na sjednicama. ‘Penalizacija se događa na izborima. Nismo išli u tom smjeru da financijski kažnjavamo zastupnike. Ako bude bizarnih situacija, tada ćemo i o tome razmišljati. Ne možemo ići iznad Ustava’, kazao je.

Predsjednik je rekao da je na zastupnicima hoće li izabrati PCR ili antigenski test.

Jandroković je komentirao i sukob između predsjednika Zorana Milanovića i Vlade. ‘Trebamo se držati zakona, taj zakon je i dalje isti. Predsjednik se ne drži zakona, on se nije držao zakona o sudovima, blagdanima, a sada ni obrane. Iznenađuje me blaga rasprava, jedno su svađe, njegov način i bezobrazluk, s time se može živjeti, no kada počne kršiti zakon i mediji blagonaklono gledaju na to, onda to nije dobro. Ovo je potpuno nova politička situacija i ozbiljna je. Ne radi se o bezobraznom govoru, već o namjernom kršenju zakona’, rekao je Jandroković.

‘To je opasna stvar, on misli da se može igrati. Važno je da javnost uđe u detalje tko poštuje, a tko krši zakon. Bilo bi dobro da se ova situacija riješi razumski i da se svi ponašaju u skladu sa zakonom. Ako postoje nerješive situacije, onda ćemo imati nerješiv problem. Ključno je da se svi protagonisti političkog života drže zakona’, dodao je predsjednik Sabora.

Potvrdio je da je na sjednici Vijeća za obranu predsjednik Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da govori.

Novinari su ga upitali i za Gabrijelu Žalac, odvedenu na razgovor s istražiteljima OLAF-a. ‘Nemam nikakvih informacija. Naravno da me to iznenađuje. Sada sam to prvi put čuo i ne mogu više komentirati’, kazao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
7.6 ° C
8.8 °
5.3 °
60 %
1kmh
0 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
12 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: