5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac! Sumnjaju da je muljala oko EU fondova, istražuju posao od 16,2 milijuna kuna

Pročitajte još:

Pod lupom istražitelja našao se posao izrade softvera težak oko 16,24 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo tvrtki Ampelos

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je u srijedu ujutro zbog afere Softver uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislav Petric te još dvije osobe.

Ured europskog javnog tužitelja priopćio je da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) “provodi hitne dokazne radnje” koje se odnose na četiri osobe.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”.

Obuhvaćeno i nekoliko pravnih osoba
Ravnateljstvo policije je, ne objavivši identitete osumjičenika, priopćilo da je kriminalističkim istraživanjem, pored fizičkih osoba, obuhvaćeno nekoliko pravnih osoba s područja PU zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske i PU vukovarsko-srijemske.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, dodalo je Ravnateljstvo policije.

Posao vrijedan 16,2 milijuna kn
Pod lupom istražitelja našao se posao izrade softvera težak oko 16,24 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo oko s Ampelosom.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.5 ° C
8.3 °
3.6 °
83 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: