16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Kaić: I preboljeli i cijepljeni obolijevaju, vjerojatno ćemo promijeniti preporuke

Pročitajte još:

U Hrvatskoj je od početka nove godine zaraženo koronavirusom oko 100.000 ljudi, među kojima je velik broj cijepljenih i preboljelih budući da omikron očigledno izbjegava stečeni imunitet.

Bernard Kaić iz HZJZ-a rekao je za Dnevnik Nove TV da je među ukupno oboljelima, postotak onih koji su ranije već bili bolesni bio niži, oko 1,1 i pol posto, ali zadnjih tjedna dosegnuo je 15 posto.

Među novozaraženima u nedjelju tridesetak posto je cijepljeno s dvije doze, a pet posto s tri. Srećom, i cijepljeni i preboljeli najčešće imaju blaže simptome.

Bernard Kaić iz HZJZ-a naglašava kako izgleda da omikron izbjegava ranije stečeni imunitet, i to zato jer se omikron ponaša skoro kao novi virus.

Ističe i da su mu nedavno kolege s terena poslali primjer jednog mladića koji je mjesec dana nakon prve bolesti obolio.

“Promijenit ćemo vjerojatno preporuku da se nakon preboljenja počne ranije cijepiti, recimo tri mjeseca nakon preboljenja”, pojašnjava Kaić za Dnevnik.hr.

“Oni koji su preboljeli se trebaju cijepiti nakon preboljenja, neovisno jesu li prije bili cijepljeni ili ne”, naglašava epidemiolog Kaić.

Jer uz omikron – teško je ostati nezaražen.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” pojašnjava da od zaraze postojeća cjepiva ne štite u visokom postotku, nego do 30 posto.

Ali u punom većem postotku i dalje štite od dolaska u bolnicu i smrti.

Alemka Markotić navodi kako dvije doze štite do 65 i više posto, a treća buster preko 80 do 90 posto – od težih oblika bolesti i smrti.

Upravo su necijepljeni rezervoar novih varijanti virusa, koji diktiraju razvoj epidemije, pojašnjava nam profesor Vlahoviček.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.8 ° C
17.7 °
13.7 °
46 %
1.5kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: