12.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Kako želite da izgleda hrvatska kovanica eura? Ovo su prijedlozi, možete glasati

Pročitajte još:

Hrvatska bi euro mogla uvesti početkom 2023. godine. Tada bismo, kako je rekao premijer Andrej Plenković, trebali ući u eurozonu. To je i obveza koju je Hrvatska preuzela pristupnim ugovorom Europske unije potpisanim u Bruxellesu 2011.

“Ulazak u europodručje je obveza koju je Hrvatska preuzela pristupnim ugovorom EU”, rekao je Plenković, koji je naglasio da će uvođenjem eura građani i gospodarstvo ostvariti niz prednosti.

“Nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećati mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a kreditni rejting bi mogao povesti za dvije razine”, kazao je Plenković, prenosi RTL. Dodao je da će se olakšati izvoz i dolazak turista iz europodručja.

“Uvjereni smo da ćemo biti spremni ući u europodručje 1. siječnja 2023. godine”, kazao je Plenković.

Na konferenciji je Vujčić objasnio da će danas biti predstavljen izbor motiva koji će biti na hrvatskoj varijanti eura.

Motivi su objavljeni na stranici euro.hr, a možete glasati za motiv koji želite na kovanici. Motivi koji se nude su karta Hrvatske, šahovnica, kuna, Dubrovnik i glagoljica. Glasati i birati možete OVDJE, a možete poslati i svoj prijedlog ako vam se ne sviđa nijedan od ponuđenih.

Svaki od predloženih motiva možete ocijeniti ocjenama od 1 (jedna zvjezdica) do 5 (pet zvjezdica), pri čemu 1 označuje “uopće mi se ne sviđa”, a 5 “najviše mi se sviđa”. Svaki motiv može dobiti bilo koju od pet mogućih ocjena, što znači da više motiva, ili svi, mogu dobiti istu ocjenu.

Ponuđeni motivi su:

1. Glagoljica
2. Šahovnica
3. Kuna
4. Karta Hrvatske
5. Dubrovnik

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
11.4 ° C
12.7 °
6.1 °
49 %
2.1kmh
20 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: