7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Koliko koštaju i tko zarađuje na testovima za covid?

Pročitajte još:

Odluka o covid potvrdama brojne je zaposlene u Hrvatskoj i ovoga tjedna dovela na testiranje. Neki su ostali neugodno iznenađeni, ne postupkom već cijenom antigenskog testa od 50 do 250 kuna.

Dok na jednom ulazu u zagrebački Dom zdravlja oni koji rade za državu brzi antigenski test plaćaju 50 kuna, na drugom oni koji žele primjerice u poštu plaćaju duplo. O nabavnoj cijeni testova ministar zdravstva ne želi, ali je pojasnio odakle razlika.

“Država je u ovom trenutku osigurala besplatne testove iz robnih rezervi i ujednačila cijenu testiranja da se ne bi dogodilo kao što je počelo prvih dana, cijena u jednom 130, drugom 40, 50, 60… Kada netko nabavi test komeprcijalno naravno da to ne može biti cijena”, kaže ministar.

Privatnim laboratorijima i ustanovama država ne određuje cijenu i ona se kreće između 75 i 250 kuna, a kako je zavodima testove donirala i u tih pedeset kuna je cijena rada, energenata, zaštitne opreme i zbrinjavanje infektološkog otpada za jedno testiranje samo za javne službenike.

“Za druge djelatnike ja nisam upoznata da je to uvedeno kao obaveza… Ne naplaćuje se sama cijena testa nego rad djelatnika koji uzimaju uzorak i rade na njemu”, rekla je Ivana Pavić Šimetin.

Iz Ministarstva poručuju da se s robnih zaliha distriburialo 250 tisuća antigneskih testova županijskim zavodima.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs predložio je da cijepljeni prvom dozom budu odmah oslobođeni testiranja, no s time se ne slaže Vili Beroš.

“To je praktično, ali se kosi s osnovnim epidemiološkim postavkama. Moje skromno nestručno promišljanje prije ne nego da, iako je pragmatično, nije toliko učinkovito”, kaže Beroš.

Covid potvre ipak su mnoge motivirale na cijepljenje. Jer u posljednjih 14 dana u Zagrebu je cijepljeno čak 40 tisuća građana.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: