7.3 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Koliko se ljudi u Hrvatskoj zarazilo nakon cijepljenja? Jedno cjepivo odskače

Pročitajte još:

Iako se brojka koristi kako bi se dokazala neučinkovitost cijepljenja, stavljanje u odnos s brojem cijepljenih daje pravu sliku stvari. A ona uopće nije loša.

Zaraza unatoč dvije doze – smatra se neuspjehom cijepljenja, kažu epidemiolozi, koji su dosad u Hrvatskoj pobrojali ukupno 58 takvih slučajeva.

Većina su bili asimptomatski, slijede blage kliničke slike i na prste jedne ruke, kažu, mogu se nabrojati oni koji su ipak hospitalizirani. 57 neuspjeha odnosi se na Pfizer, jedan na Modernu.

“Imamo više zabilježenih slučajeva sa Pfizerovim cjepivom jer smo ranije počeli s cijepljenjem”, rekla je Sanja Kurelić Filipović iz HZJZ-a.

Boris Milošević prvu dozu Pfizera primio je u siječnju, a drugu u veljači. Jučer je, pak, otkrio da je pozitivan na koronavirus. Temperatura je ipak brzo prošla.

“Više nemam temperaturu, samo osjećam blagi umor. Cjepivo me štiti od jačih simptoma i nadam se da će tako ostati”, objavio je Milošević na Facebooku.

Beroš: Rijetko se događa da netko tko je cijepljen može oboljeti
“Iznimno se rijetko događa da netko tko je cijepljen može oboljeti, ali znamo da se može dogoditi, i gospodin Capak je o tome pričao. Međutim, u takvim se slučajevima ipak očekuje blaga klinička slika, bez potrebe za hospitalizacijom, komplikacijom i teškim oblicima”, pojasnio je ministar zdravstva.

Prema podacima, učinkovitost cjepiva Pfizer i Moderna je, kažu, 90 posto te ta cjepiva sprečavaju bolest u 9 do 10 slučajeva. AstraZeneca štiti u 60 do 70 posto slučajeva i sprečava bolest kod 6 do 7 osoba, ali u 100 posto slučajeva štiti od hospitalizacije, dok jedna doza cjepiva Johnson & Johnson štiti u 67 posto, od teškog oblika i više – 77 posto, a od hospitalizacije u 93 posto slučajeva.

U Hrvatskoj je, prema podacima od prošloga tjedna, cijepljeno oko 593.000 ljudi. Međutim, dosad je dvije doze dobilo svega njih 153.000, a samo oni su zapravo potpuno cijepljeni.

Ako to preračunamo u postotke, 0,038 posto cijepljenih zarazilo se nakon cijepljenja, od čega većina nije imala simptome.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
7.3 ° C
7.7 °
5.4 °
88 %
1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: