7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Kreće veliki projekt Rimca. U Zagrebu gradi park, trg i mrežu robotaxija: Taksiji bez vozača stižu u Zagreb?

Pročitajte još:

Zagreb će 2024. godine zahvaljujući Mati Rimcu postati prvi grad na svijetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi – korištenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije

Osnivač tvrtke Rimac automobili kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog projekta za razvoj i uspostavu mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše u nedjelju Jutarnji list.

Kako Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno doznaje, osnivač tvrtke Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, spremišta i punionica električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi – na livadi preko puta zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.

Robotaxiji bi trebali biti lansirani do 2024. godine
Natječaj je raspisan i rješenja arhitekata pristižu, a cijeli bi objekt trebao biti dovršen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu bi trebala biti lansirana do 2024. godine. A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robotaxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti – koji uključuje gradski trg, park i objekt s e-punionicama – tek je prvi korak prema realizaciji 3.4 milijarde kuna teškog Rimčeva projekta, najavljenog u ožujku ove godine, za razvoj i uspostavu mreže električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.

Kako su odgovorili iz Rimca, ideja je da Centar mobilnosti na Savi služi za dvije svrhe.

“Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mjesto gdje će ljudi doći upoznati nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovarati sa stručnjacima, a s druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način”, pojasnili su iz Rimca, donosi Jutarnji list.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: