15.1 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Mamić pozvao prozvane suce da podnesu ostavku: ‘Vrijeme naplate vaših grijeha je stiglo’

Pročitajte još:

Predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca Antu Kvesića, suca Nediljka Bobana i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, Mamić je objavom na Facebooku pozvao da što prije podnesu ostavke

Osuđeni bivši čelnik Dinama, odbjegli Zdravko Mamić pozvao je u utorak putem društvenih mreža suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za “reformu pravosuđa”.

Predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca tog suda Antu Kvesića, suca Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu Mamić je pozvao je da što prije podnesu ostavke jer ih, kako je zapisao na Facebooku, čeka sudbina sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića.

Za tu dvojicu sudaca predsjednik osječkog Županijskog suda zatražio je od Državnog sudbenog vijeća da ih razriješi dužnosti zbog druženja s Mamićem. “Što duže budete čekali, bit će vam gore. Vaše vrijeme je završilo, vrijeme reforme pravosuđa i naplate vaših grijeha je stiglo”, dodao je Mamić koji u svojim učestalim objavama na društvenim mrežama poziva na reformu pravosuđa, ali i sve koji su se susreli s ucjenama različitih sudaca da mu pošalju svoje priče.

Mamić je u utorak na društvenim mrežama objavio fotografiju osječkog suca Kvesića, kojeg u objavi naziva “Butelja” i kojeg optužuje za učestalu alkoholiziranost, slanje lascivnih poruka sa službenog mobitela i tučnjavu. Mamić u svojoj objavi tvrdi da postoji 170 poruka “vrlo uznemirujućeg sadržaja”, ali da su dostavljeni materijali Državnom sudbenom vijeću (DSV) nestali, kao i da je DSV odbilo stegovno kazniti Kvesića jer “nema elemenata povrede sudačke časti”. Pravomoćno osuđeni Mamić je u svojoj objavi pozvao svoje pratitelje na društvenim mrežama da zatraže od DSV-a kopiju svih SMS poruka na temelju kojih je DSV odlučio da Kvesić nije povrijedio sudačku čast.

Put u Dubai i cipele od 2000 eura

Mamić je ranije u utorak objavio i fotografije navodnih potvrda o rezervaciji leta za suca Vekića, njegove navodne ljubavnice i njezine kćeri za put u Dubai. Tvrdi i da je Vekića podmitio cipelama Louis Vuitton vrijednim 2000 eura.

”Nadam se da će sada supruzi gospodina Vekića biti jasnija ona laž koju joj je muž prodao kada joj je rekao da ga neće biti za Novu godinu jer ide na kongres ljubitelja reketa”, zapisao je Mamić na Facebooku pozvavši suce Vrbana, Kvesića, Bobana i Sessu da što prije podnesu ostavke na svoja mjesta ”jer ih čeka sudbina Krušlina i Vekića.

Mamić pritom suca Vrbana naziva Frutek, aludirajući kako je sudac prikriveni vlasnik voćnjaka za kojeg je uzeo poticaje, dok za njegovo uređenje nije platio osječkim tvrtkama Unikom i Osijek Koteks. Uz, to, Mamić u svojim objavama predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, kojega proziva za korupciju, naziva “šef K€$$a”.

Vrhovni sud je prošlog tjedna priopćio da Sessa nema namjeru odgovarati na ”apsurdne i neistinite tvrdnje” osuđenog bivšeg čelnika Dinama koji ga je prozvao za korupciju te nazvao kriminalcem i varalicom.

USKOK istražuje Mamićeve tvrdnje

Zbog fotografija s USB sticka, kojeg je Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su u medijima, pokrenut će se stegovni postupak protiv sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića. Predsjednik Županijskog suda Zvonko Vrban je kazao da će pokrenuti stegovne postupke protiv dvojice sudaca jer ga na to obvezuje zakon i njegova odgovornost kao predsjednika tog suda. Iz Uskoka su priopćili da je “Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku”.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba koju je Vrhovni sud prošlog ponedjeljka u većem dijelu potvrdio. Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora. Mamić je kazao da će, “ako do toga dođe” kaznu služiti u BiH.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović ranije je izjavio da ukoliko se odbjegli Mamić nakon pravomoćne presude ne vrati na izdržavanje zatvorske kazne, a BiH ga ne izruči, Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti postupak da kaznu odsluži u susjednoj državi.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.5 ° C
17.2 °
14.1 °
48 %
8.8kmh
20 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: