9.9 C
Zagreb
Utorak, 28 ožujka, 2023

Marija Bubaš: Škole nisu okruženje za zarazu, djeca se ionako druže po igralištima

Pročitajte još:

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u petak je za emisiju ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija komentirala epidemiološku situaciju i stanje u školama.

Marija Bubaš kazala je da škola nije okruženje koje potiče zarazu i gdje se zaraza širi, već ono što se događa izvan škole – na školskim igralištima. “Djeca vole društvo svojih vršnjaka, tu uče kako se ponašati i stječu samopouzdanje. Mi druženje ne možemo spriječiti. Treba utjecati na one koji ostvaruju druženja izvan svojih kvartova. Pristup da se postupno krene s otvaranjem školskih vrata je dobar pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Zašto i srednjoškolci ne bi išli na nastavu ako će moći biti zajedno jer to im fali”, rekla je.

Bubaš je istaknula kako kreće treća faza cijepljenja opće odnosno radno aktivne populacije koja ostvaruje najviše kontakata. “Procjepljivanjem takvih članova populacije mi štitimo i one koji nisu mogli biti cijepljenji iz bilo kojih razloga ili one koji su cijepljeni, ali nisu razvili očekivani imunitet. Jučer sam čitala je li moguće da će Pfizer trebati treću dozu. Vjerojatno ćemo se trebati docjepljivati, nema razloga misliti da se nećemo. Cijepljenje je jedan od ključnih alata borbe s epidemijom i drago mi je vidjeti da Zagreb ima odličan, ogroman punkt. Sada se prikupljaju podaci radno aktivne populacije preko raznih ministarstava, nakon čega će se ustanoviti prioritetne skupine zaposlenika”, dodala je Bubaš.

Smatra da cijepiti trebaju svi koji mogu, a ne samo epidemiolozi kako bi čim prije postigli željenu procijepljenost. “Prema izračunima koje sam radila mi možemo procijepiti 55 posto populacije do 1. srpnja, ali za takvo nešto moramo zasukati rukave”, rekla je.

Bubaš je rekla kako idući tjedan kreće i cijepljenje turističkih radnika. Dodala je kako će biti dovoljno cjepiva za sve.

Profesor Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta rekao je da se cijepljenjem spašavamo mjera.

– To se događa sporije nego što bi htjeli, ali krećemo se naprijed – kazao je Polašek dodajući da najviše zabrinjava nejednaka raspodjela cjepiva protiv koronavirusa širom svijeta te rizik od novih sojeva.

Polašek je kazao kako je nesreća što su neke države odlučile na sasvim drugačiji način boriti se s epidemijom. Kao primjer je uzeo Brazil koji je dugo vremena epidemiju ignorirao, a izravna posljedica toga je povećani rizik za stvaranje novih sojeva.

– To je smjer kojim definitivno ne bi trebali ići. Iz toga je cijeli stav Savjeta da moramo na neki način kontrolirati epidemiju – kazao je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Krunoslav Capak otkrio kad bi se mogao proglasiti kraj pandemije

Vrlo je malo vjerojatno da će se to dogoditi prije petog mjeseca. Slijedeći sastanak Odbora za hitna stanja koji...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.8 ° C
11.6 °
9.3 °
31 %
3.6kmh
0 %
Uto
11 °
Sri
14 °
Čet
16 °
Pet
16 °
Sub
15 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5187
USD
7,0548
GBP
8,4897
CHF
7,6678
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: