fbpx
22.8 C
Zagreb
Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Markotić upozorava na nove sojeve virusa: “Ulazi uglavnom među necijepljene ljude”

Pročitajte još:

Ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je na konfereniciji Nacionalnog stožera da u većini europskih zemalja dolazi do pada broja oboljelih i da se sve više mladih treba cijepiti. No, upozorila je na problem novih sojeva, osobito s indijskom varijantom koja se brzo širi, osobito u Velikoj Britaniji.

“Moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu, odustaju od druge – to nije dobro. Stručnjaci EU apeliraju da se uprza cijepljenje drugom dozom”

– U većini zemalja dolazi do pada broja oboljelih i hospitaliziranih. Polako zabrinjava postepeni porast indijske varijante, tzv. delta varijante. Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene: mlađi, oni koji odbijaju cijepljenje, socijalne sredine i slično. Situacija je zabrinjavajuća zbog tog širenja. Za sada ipak ta varijanta napada vulnerabilniji dio, i mlađe ljude pa treba biti oprezan. U drugim zemljama većinom se ta varijanta s 1 popela na 3%, što nije zabrinjavajuće ali traži kontinuiranu pozornost.

Dva izvješća su još u obradi: epidemija u Finskoj u jednoj bolnici, oboljelo je 57 bolesnika. Od toga je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno s jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. Oboljelo je 60-70 štićenika, 11 ih je umrlo. Bili su cijepljeni, ali su bili u jako teškom stanju s brojnim komorbiditetima. I dalje moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu cjepiva odustaju od druge. To nije dobro. Stručnjaci sugeriraju da se ubrza cijepljenje s drugom dozom. I pored toga što su se cijepili, ljudi moraju i dalje paziti i ne dolaziti na mjesta koja su visoki rizik za obolijevanje.

Treba nastaviti cijepljenje među mlađima. Dosta zemalja se sprema i na cijepljenje djece od 12 do 16 godina. U postupku je i odobrenje za Modernu, vjerojatno će biti tijekom ili krajem ljeta, a Pfizerovo cjepivo je odobreno za djecu”, rekla je profesorica Markotić.

“Treba se cijepiti čim prije s obje doze i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite”, preporuka je Markotić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Nikolina Ristović: ‘Od ove boli možeš izgubiti razum, a ja si moram sačuvati zdravlje’

Nikolina Ristović ex Pišek zadnjih tjedana dana trpi rigorozne optužbe od strane svog svekra, Viktora Ristovića poznatijeg kao Miša...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.9 ° C
22.1 °
20.3 °
56 %
2.6kmh
0 %
Čet
29 °
Pet
24 °
Sub
25 °
Ned
25 °
Pon
17 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5230
USD
7,3850
GBP
8,8043
CHF
7,6053
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: