fbpx
22.2 C
Zagreb
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Markotić upozorava na nove sojeve virusa: “Ulazi uglavnom među necijepljene ljude”

Pročitajte još:

Ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je na konfereniciji Nacionalnog stožera da u većini europskih zemalja dolazi do pada broja oboljelih i da se sve više mladih treba cijepiti. No, upozorila je na problem novih sojeva, osobito s indijskom varijantom koja se brzo širi, osobito u Velikoj Britaniji.

“Moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu, odustaju od druge – to nije dobro. Stručnjaci EU apeliraju da se uprza cijepljenje drugom dozom”

– U većini zemalja dolazi do pada broja oboljelih i hospitaliziranih. Polako zabrinjava postepeni porast indijske varijante, tzv. delta varijante. Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene: mlađi, oni koji odbijaju cijepljenje, socijalne sredine i slično. Situacija je zabrinjavajuća zbog tog širenja. Za sada ipak ta varijanta napada vulnerabilniji dio, i mlađe ljude pa treba biti oprezan. U drugim zemljama većinom se ta varijanta s 1 popela na 3%, što nije zabrinjavajuće ali traži kontinuiranu pozornost.

Dva izvješća su još u obradi: epidemija u Finskoj u jednoj bolnici, oboljelo je 57 bolesnika. Od toga je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno s jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. Oboljelo je 60-70 štićenika, 11 ih je umrlo. Bili su cijepljeni, ali su bili u jako teškom stanju s brojnim komorbiditetima. I dalje moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu cjepiva odustaju od druge. To nije dobro. Stručnjaci sugeriraju da se ubrza cijepljenje s drugom dozom. I pored toga što su se cijepili, ljudi moraju i dalje paziti i ne dolaziti na mjesta koja su visoki rizik za obolijevanje.

Treba nastaviti cijepljenje među mlađima. Dosta zemalja se sprema i na cijepljenje djece od 12 do 16 godina. U postupku je i odobrenje za Modernu, vjerojatno će biti tijekom ili krajem ljeta, a Pfizerovo cjepivo je odobreno za djecu”, rekla je profesorica Markotić.

“Treba se cijepiti čim prije s obje doze i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite”, preporuka je Markotić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Slovenija je proglasila kraj epidemije, planira li isto Hrvatska? Evo kad bi mogla Hrvatska!

Slovenija je jučer proglasila kraj epidemije. Budući da je dan ranije zabilježila samo 24 nova slučaja zaraze te da...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.3 ° C
21.6 °
17.7 °
68 %
2.1kmh
0 %
Sri
30 °
Čet
30 °
Pet
32 °
Sub
32 °
Ned
34 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,4841
USD
6,1717
GBP
8,7088
CHF
6,8692
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: