16.5 C
Zagreb
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Markotić upozorava na nove sojeve virusa: “Ulazi uglavnom među necijepljene ljude”

Pročitajte još:

Ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je na konfereniciji Nacionalnog stožera da u većini europskih zemalja dolazi do pada broja oboljelih i da se sve više mladih treba cijepiti. No, upozorila je na problem novih sojeva, osobito s indijskom varijantom koja se brzo širi, osobito u Velikoj Britaniji.

“Moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu, odustaju od druge – to nije dobro. Stručnjaci EU apeliraju da se uprza cijepljenje drugom dozom”

– U većini zemalja dolazi do pada broja oboljelih i hospitaliziranih. Polako zabrinjava postepeni porast indijske varijante, tzv. delta varijante. Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene: mlađi, oni koji odbijaju cijepljenje, socijalne sredine i slično. Situacija je zabrinjavajuća zbog tog širenja. Za sada ipak ta varijanta napada vulnerabilniji dio, i mlađe ljude pa treba biti oprezan. U drugim zemljama većinom se ta varijanta s 1 popela na 3%, što nije zabrinjavajuće ali traži kontinuiranu pozornost.

Dva izvješća su još u obradi: epidemija u Finskoj u jednoj bolnici, oboljelo je 57 bolesnika. Od toga je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno s jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. Oboljelo je 60-70 štićenika, 11 ih je umrlo. Bili su cijepljeni, ali su bili u jako teškom stanju s brojnim komorbiditetima. I dalje moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu cjepiva odustaju od druge. To nije dobro. Stručnjaci sugeriraju da se ubrza cijepljenje s drugom dozom. I pored toga što su se cijepili, ljudi moraju i dalje paziti i ne dolaziti na mjesta koja su visoki rizik za obolijevanje.

Treba nastaviti cijepljenje među mlađima. Dosta zemalja se sprema i na cijepljenje djece od 12 do 16 godina. U postupku je i odobrenje za Modernu, vjerojatno će biti tijekom ili krajem ljeta, a Pfizerovo cjepivo je odobreno za djecu”, rekla je profesorica Markotić.

“Treba se cijepiti čim prije s obje doze i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite”, preporuka je Markotić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Hajduk: Očekujemo da sve institucije i javnost zaštite najboljeg igrača HNL-a

Dan nakon što je Marko Livaja napustio pripreme hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci oglasio se i njegov klub Hajduk...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
17.3 ° C
19.3 °
15.8 °
90 %
0.5kmh
0 %
Čet
26 °
Pet
27 °
Sub
24 °
Ned
23 °
Pon
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9331
GBP
1,1628
CHF
1,0269
CNY
0,1308
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: