15.9 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Milanović o uvođenju obveznog vojnog roka: Čak ni Rusija nema obvezni vojni rok

Pročitajte još:

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić nazočit će međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 21”

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić nazočit će međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 21” u kojoj će na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” sudjelovati više od 1500 pripadnika hrvatskih, partnerskih i savezničkih Oružanih snaga.

Predsjednika Milanović obratio se medijima. Rekao je da je vojna vježba dobro napravljena.

Upitan o uvođenju obveznog vojnog roka, Milanović je rekao da ga takve stvari zanimaju isključivo u funkciji obrane zemlje. “U Ustavu ne piše obvezan vojni rok, nego da građani koji mogu da sudjeluju prema sposobnostima, a oni koji ne žele da ne moraju”, rekao je Milanović.

“Čak ni Rusija nema obvezni vojni rok. O tome treba dobro razmisliti, jedini uvjet je u funkciji obrane Republike Hrvatske”, rekao je Milanović.

“Punoljetni građani mogu sami odlučiti. To bi bilo komplicirano i trebalo bi pripremati nekoliko godina, a i troškovi su veliki. Imamo Ustav kakav imamo, u njemu piše da je vojna obveza obveza, ali – jedno ogromno ali”, rekao je Milanović.

“Mene to zanima isključivo u kontekstu obrambene sposobnosti Hrvatske. Naš Ustav je dosta jasan, ne postoji obvezan vojni rok”, rekao je Milanović nakon praćenja vojne vježbe u Slunju.

Upitan mogu li odgojne metode biti nekakav motiv, rekao je kako se punoljetne osobe više ne može odgajati, pritom istaknuvši primjer svoga punoljetnog sina.

Vezano za financijske aspekte mogućeg uvođenja obveznog vojnog roka, istaknuo je kako bi to svakako bilo komplicirano i trebalo bi se pripremati nekoliko godina, a tu je niz logističkih i financijskih pitanja. Uz to, sada postoji dobrovoljni vojni rok iz kojeg potječe baza hrvatske pričuve.

– Predsjednik vlade ide okolo i lupeta ko zadnja baba na placu. Bitno je samo da se ne huška – rekao je Milanović i komentirao izjavu Plenkovića o slučaju na Brdu kod Kranja

– Ako kažeš da sam huškač…ja sam huškač s Pantovčaka? Kad kažeš da sam komunistički gojenac, ali huškač…To je neodgovorno ponašanje, ali pitajte čovjeka što je mislio, nekome se prosula torba boranije…ja ne znam – govori Milanović.

Ponovo je komentirao kampanju rekavši da je i on dobivao prijetnje. “To su grozne stvari koje se ljudima serviraju. Prijeti se. Novac i zavist”, kazao je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.5 ° C
17.2 °
14.1 °
48 %
8.8kmh
20 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: