8.7 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Mladi Amerikanac koji je iz New Yorka preselio u Split oduševljen je jeftinom Hrvatskom: ‘Dnevno trošim oko 300 kn’

Pročitajte još:

Prije pandemije koronavirusa, Steve Tsentserensky pristojno je zarađivao kao video producent. Živio je u New Yorku, a kako se pandemija pojačavala i život zaključavao, posla je bilo sve manje. Krpao je kraj s krajem. Zarada je pala samo na 700 dolara. Nije više mogao pokrivati osnovne troškove i bio je prisiljen odseliti se u sestrinu kuću u New Jersey. Nervozan zbog situacije u kojoj se našao ozario se kad je ugledao informaciju da će Hrvatska od siječnja 2021. nuditi jednogodišnju boravišnu dozvolu digitalnim nomadima koji žive izvan Europske unije.

Digitalni nomadi sve češće dolaze u Hrvatsku, a jedan od njih je i Amerikanac Steve Tsentserensky, koji je za američku televiziju CNBC progovorio o svom životu u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Zahvaljujući vizi za digitalne nomade, ‘ured’ je preselio iz New Yorka u Split. Ovaj Amerikanac dnevno troši 47 dolara, odnosno oko 300-tinjak kuna.

“Pogled je fantastičan, a život daleko jeftiniji nego u američkim gradovima. Prosječna najamnina za jednosobni stan u Jersey Cityju primjerice iznosi 2.779 dolara“, kaže Steve za CNBC.

“Naknada za obradu zahtjeva bila je 100 dolara, a da bih se kvalificirao, morao sam imati mjesečni prihod od najmanje 2.750 dolara. Odlučio sam opsesivno štedjeti. Sve što sam mjesecima zarađivao stavljao sam sa strane. Sa 76.000 dolara na štednom računu, osjećao sam se dovoljno financijski sigurno da mogu živjeti u inozemstvu“, navodi Tsentserensky, a da bi mogao dobiti dozvolu također je morao imati FBI potvrdu i navesti adresu na kojoj će stanovati.

„U Splitu stanujem sam u stanu od 60 kvadrata, koji sam pronašao preko Facebook grupe, a plaćam ga mjesečno 540 dolara, u što su uključene režije – objasnio je za CNBC.

Za zdravstveno osiguranje plaća 65 dolara, na hranu mjesečno troši oko 600 dolara, a još oko 180 dolara potroši na kraća putovanja po Hrvatskoj.

Izračunao je da ga mjesečni život u Hrvatskoj košta točno: 1,424 dolara.

„Čim mi se alarm oglasi u 6:30 ujutro kuham tursku kavu i spremam jednostavan doručak: obično jaja, povrće, sir i prepečeni kruh. Onda zaronim u svoje projekte. Pokušavam dnevno raditi oko osam sati. Budući da većina mojih klijenata ima sjedište u SAD-u, zakazujem radne pozive prema tamošnjem vremenu. Ako želim jesti vani, u blizini mog stana mogu pristojno ručati za 10 ili 15 dolara. Volim i ukusan burek iz obližnje pekare koji stoji od 2 do 3 dolara.

Ukusna večera na obali uključuje puno jela od morskih plodova poput rižota od tune, hobotnice i lignje (18 do 30 dolara, uključujući pića i napojnice) – navodi.

Američke gledatelje upoznao je u prilogu i splitskim kulturnim blagom, živopisnim kamenim ulicama, Dioklecijanovom palačom, prošetao kafićima na Rivi…

„U mojih 35 godina, putovanja su uvijek bila važan dio mog života. Od dolaska u Hrvatsku, išao sam na brojna putovanja kako bi obišao što više ove beskrajno lijepe zemlje – ispričao je.

Nekoliko mjeseci živio je i u Zagrebu, obišao je Rijeku, Zadar, Šibenik, Plitvice, otoke Hvar, Brač, Dugi Otok…

„Nedavno sam otišao na dvosatnu vožnju autobusom (28 dolara za povratno putovanje) u Zaton. Tempo života u Hrvatskoj bitno je drugačiji nego onaj u SAD-u. Mnogo je više prilagođen mom ritmu nego onaj u New Jerseyju. Kada tome uključite pristupačnost ljudi, njihov prijateljski odnos, zabavne aktivnostima i nisku stopu kriminala, nemate se na što žaliti – zadovoljan je Steve, kojemu u Hrvatskoj jedino nedostaje obitelj.

„Dok će Hrvatska zauvijek imati mjesto u mom srcu, još nekoliko zemalja, uključujući Gruziju i Portugal, također nude digitalne nomadske vize. Nakon što moja dozvola ovdje istekne u ožujku 2022., planiram iskoristiti te mogućnosti i nastaviti nomadski život koliko god mogu – zaključio je za CNBC.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
6.3 ° C
7.6 °
4.8 °
93 %
2.1kmh
69 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: