24.1 C
Zagreb
Nedjelja, 12 svibnja, 2024

MOSTAR JE NA KOLJENIMA: ‘Noćni klubovi rade i krcati su, u restoranima je i po 400 ljudi…’

Pročitajte još:

Bolnica u Zenici javlja da su im kapaciteti popunjeni, te da su im u zadnja tri dana svi kreveti predviđeni za pacijente na respiratoru. Nedostaje im i osoblja

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas u Sarajevu ima hitan sastanak, a tema je uvođenje lockdowna na dva tjedna. U 11 sati bit će poznati detalji, ali najavljuje se zatvaranje cijele Federacije.

Najgora je situacija u Kantonu Sarajevo, gdje je jučer svaki drugi testirani bio pozitivan, već se sad nagađa da će restrikcije trajati do ljeta, javlja Oslobođenje. Vlada Federacije BiH krenula je u hitnu nabavku cjepiva Sputnik V i nadaju se da će prve doze početi stizati već u ponedjeljak, a za stanovnike Sarajeva, kad cjepivo konačno dođe, cijepljenje će među ostalim biti organizirano i u dvorani Zetra.

Bezobzirno kršenje mjera

Najveći problem je kršenje mjera i što se to uopće ne kažnjava i upravo bi zbog toga u Mostaru mogla opet buknuti korona, rekao je ministar dravstva FBiH Vjekoslav Mandić.

“Veliki je broj zaraženih, pogotovo u Kantonu Sarajevo. Mjere su stalno na snazi, ali ih nitko ne poštuje. Noćni klubovi rade, šalju se poruke iz klubova. Siguran sam da će u Mostaru biti isti scenarij kao u Kantonu Sarajevo za nekih deset dana. Vrlo poznate mjere će biti na snazi i tijekom ljeta. One se nisu mijenjale od studenog, ali nitko nije provodio mjere. To što u javnom prijevozu imamo pune tramvaje, u restoranu 400 ljudi, to sve inspekcija treba rješavati i raditi svoj posao – rekao je Mandić.

Bolnica u Zenici javlja da su im kapaciteti popunjeni, te da su im u zadnja tri dana svi kreveti predviđeni za pacijente na respiratoru.

“Prije pandemije trošili smo 300 litara kisika dnevno, a sada je dnevna potrošnja oko 4.000 litara. Situacija s nabavkom kisika ista je u svim bolnicama koje liječe Covid pacijente pa se svakog trenutka može dogoditi problem s opskrbom. Mi imamo ugovor s ‘Messerom’, našim dobavljačem, po kojem su nam obavezni isporučivati količine kisika koje su nam potrebne i nije do bolnice. Pitanje je može li dobavljač, zbog velike potražnje, isporučiti potrebne količine”, rekao je ravnatelj zeničke bolnice Rasim Skomorac.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
24.1 ° C
24.4 °
22.1 °
41 %
2.6kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
18 °
Uto
20 °
Sri
22 °
Čet
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9270
GBP
1,1564
CHF
1,0186
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: