16.2 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Primaju tisuću uzoraka dnevno: Štampar sad ima testove kojima otkrivaju nove sojeve korone

Pročitajte još:

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” validirao je testove koji detektiraju opasne nove varijante koronavirusa.

– Novim testom možemo zaključiti je li osoba pozitivna, ima li mutirani soj virusa ili čisti SARS-CoV-2 virus – objasnila je u srijedu za Dnevnik HTV-a Matea Kvaternik Celjak iz “Štampara”.

Test je 100 posto pouzdan u detektiranju britanske varijante koja je u Hrvatskoj najraširenija, a traje sat i 45 minuta.

U “Štamparu” kažu da su se nove varijante dosad otkrivale isključivo sekvenciranjem genoma virusa koje stoji više od 1000 kuna.

Novi test deset je puta jeftiniji, brz je i podudara se sa sekvenciranjem u slučaju britanske varijante, objasnila je voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš.

Trenutno primaju oko tisuću uzoraka dnevno, među kojima je oko 10 posto pozitivnih, a mutiranih varijanti sve je više.

“Na britanski soj virusa otpada oko 50 posto”, kažu iz “Štampara”, a iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su da je ta varijanta ušla i u zatvor u Remetincu gdje je zaražen službenik i dvoje istražnih zatvorenika.

U Hrvatskoj je sekvencioniranjem u Europskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) potvrđen i prvi slučaj brazilskog soja, no u “Štamparu” kažu da je riječ o blažoj inačici koja se još istražuje.

“To je također brazilska varijanta, ali nije p1, nije među ta tri koji izazivaju posebnu zabrinutost”, objasnila je Vraneš. U Nastavnom zavodu “Dr. Andrija Štampar” u pogonu je i novi aparat za dijagnostiku koronavirusa vrijedan više od tri milijuna kuna. U 24 sata može izolirati oko 1300 uzoraka koronavirusa, što ubrzava i unapređuje dijagnostiku bolesti.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: