14 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Na hrvatske ceste stiže novih 1129 kamera: Alarm samo nekoliko sekundi nakon incidenta

Pročitajte još:

AID upozorava na zagušenje prometa, sporo vozilo te gubitak vidljivosti.

Vožnja u krivom smjeru, pješak ili zaustavljeno vozilo na autocesti neke su od opasnosti u prometu na koje će najmoderniji sustav automatske detekcije incidenata (AID) koji nabavljaju Hrvatske autoceste za samo nekoliko sekundi alarmirati HAC-ove djelatnike u centrima za nadzor i sigurnost prometa, piše Večernji list.

Naknadno će biti postavljeno još kamera i na autocestama Rijeka – Zagreb i Rijeka – Rupa s obzirom na to da je tvrtka ARZ pripojena HAC-u. Ukupna vrijednost projekta je 55 milijuna kuna.

AID detektira incident i šalje alarm djelatnicima nekoliko sekundi nakon incidenta. To omogućava upozoravanje operatera kako bi se spriječio drugi incident. AID pokreće zvučni alarm te automatski prikazuje mjesto incidenta operateru, pritom snimajući najmanje tri prometna i jedan zaustavni trak. Osim incidenata, AID upozorava na gužvu u prometu, spora vozila i gubitak vidljivosti, primjerice zbog požara u tunelu. Sustav može prikupljati podatke o klasifikaciji vozila, prosječnoj brzini, vremenu putovanja, razmaku vozila i drugim parametrima. Nove kamere imat će motorizirani varifokalni objektiv, IC reflektor, mogućnost snimanja minimalno 25 sličica u sekundi…

HAC ima Središnji centar za nadzor i vođenje prometa na autocestama koji povezuje sve regionalne centre za nadzor i upravljanje prometom na autocestama (RCNUPAC).

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.8 ° C
17.7 °
13.7 °
46 %
1.5kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: