6.5 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Na snazi nove strože mjere za hrvatsku obalu: Provjerite što se sve mijenja – ‘To je i želja naših gostiju’

Pročitajte još:

Za dio Hrvatske od danas na snagu stupaju strože epidemiološke mjere. U pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih bez covid potvrda ograničava se na 50 osoba, a na događajima na kojima osobe imaju covid potvrde može biti tisuću osoba.

Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ako nemaju COVID potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju COVID potvrde, dopušten broj okupljenih je 1000 osoba.

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez COVID potvrde može sudjelovati maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba sudionici moraju imati te potvrde. U barovima može biti najviše 1000 osoba. Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera.

Sportska natjecanja na kojima sudjeluju gledatelji mogu se održati ako gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje imaju digitalne COVID potvrde. Organizatori svih tih događaja obvezni su najkasnije sedam dana prije održavanja okupljanja ili manifestacije poslati obavijest o namjeri organiziranja manifestacije i zatražiti prethodnu suglasnost. “Ovdje se obvezuju županijski stožeri da odmah nakon primitka obavijesti o održavanju provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje propisani novom odlukom. Ako nisu ispunjeni uvjeti, županijski stožeri moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na zadnjoj konferenciji za novinare.

Za događanja s više od tisuću osoba potrebna je suglasnost Nacionalnog stožera. Iznimno se mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od tisuću osoba, no za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer će dati suglasnost samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski stožer izradi epidemiološki okvir za to događanje te da se s tim uvjetima složi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. “Ja bih više rekao da su to izuzeci, a ne pravilo”, kazao je Božinović.

Stožer je donio i novu odluku kojom se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produljilo se trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ako potvrde o primitku dvije doze cjepiva odnosno o preboljenju bolesti nisu starije od 270 dana. Prema prijašnjim uvjetima potvrda nije smjela biti starija od 210 dana. Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje pripadaju 1. kategoriji moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju, a putnici iz zemalja 2. kategorije pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusija i Cipar.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
5.1 ° C
6.6 °
2.8 °
91 %
1.5kmh
0 %
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
8 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: