11.2 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Nakon tragičnog slučaja smrti u Sloveniji: ‘Cjepiva treba prilagoditi, a ne stopirati’

Pročitajte još:

Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cijepljenja i slučaja koji je završio tragično

Nakon što je dva tjedna poslije cijepljenja Johnsonovim cjepivom 20-godišnja žena preminula od posljedica moždane kapi, Slovenija je privremeno obustavila cijepljenje tim cjepivom.

– Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cijepljenja i slučaja koji je završio tragično. Izražavam sućut rodbini preminule, poručio je s konferencije za novinare slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dok god se slučaj ne prouči, cijepljenje će Janssenovim cjepivom biti obustavljeno, odlučila je Slovenija, u kojoj je, prema Poklukarevim riječima, prije zabilježen još jedan smrtni slučaj. Još je jedna mlada cijepljena žena dobila trombozu i kasnije umrla u bolnici od posljedica moždanog udara. Veza između cijepljenja i smrti je bila potvrđena. U Sloveniji je Janssenom dosad cijepljeno 120 tisuća ljudi, pišu 24sata.

U Hrvatskoj je Johnsonovim cjepivom dosad cijepljeno nešto više od 93 tisuće osoba, zasad nema odluke hoćemo li i mi obustaviti ovo cjepivo. U ministarstvu Vilija Beroša doznajemo samo da se bave ovime što se dogodilo u Sloveniji.

Johnsonovog cjepiva smo do 16. rujna uvezli oko 120 tisuća doza. Prijavljeno je dosad 140 nuspojava na njega, od ukupno 4912 na sva cjepiva. Ukupno je dosad 35 prijava sumnji na smrt nakon cijepljenja svim cjepivima u Hrvatskoj, ali ni u jednom slučaju povezanost nije dokazana, navodi Agencija za lijekove.

Imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača smatra da cijepljenje Janssenom ne treba zaustavljati nego svako cjepivo treba prilagoditi dobnim i spolnim skupinama, ovisno o dosadašnjim zabilježenim nuspojavama.

Primjerice, mRNA cjepiva uzrokuju više miokarditisa u muškaraca između 18 i 30 godina pa njih treba cijepiti drugim cjepivima. Tako će se, kaže, smanjiti učestalost nuspojava kojih je za miokarditis u toj skupini zabilježeno 25 na milijun ubrizganih drugih doza, a u općoj populaciji tri do pet slučajeva na milijun drugih doza. Inače, niti jedan slučaj miokarditisa nije završio sa smrtnim ishodom. Riječ je o srčanoj upali koja prolazi bez težih simptoma. Ako se mRNA (Pfizer i Moderna) daju ženama, napominje imunolog, broj nuspojava tih cjepiva će se smanjiti.

AstraZenecu i Janssen treba pak izbjegavati kod mlađih žena, odnosno žena na kontracepcijskim pilulama ili hormonskoj terapiji, savjetuje imunolog. Zato bi te kategorije žena, smatra prof. Trobonjača, trebale uzeti mRNA cjepiva Pfizer ili Modernu. Zašto ne “puhati na hladno” ako je izbor cjepiva dovoljan, kaže.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.9 ° C
12.1 °
6.1 °
82 %
1kmh
0 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: