8.8 C
Zagreb
Subota, 1 travnja, 2023

Nova strahota socijalne skrbi: U dječjem domu Klasje umrla beba koja je oduzeta roditeljima

Pročitajte još:

U Dječjem domu Klasje u Osijeku umrla je dvomjesečna beba Aurora. Beba je nakon rođenja oduzeta roditeljima jer su socijalni radnici osječkog Centra za socijalnu skrb smatrali da je tako malo dijete sigurnije u Domu Klasje nego kod kuće…

Ivan (30) i Verona (29) Kovačević iz Osijeka tvrde da je dijete dan ranije bilo dobro.

“Zadnji put smo bili kod nje u subotu, dan prije Uskrsa. Bila je dobro raspoložena, smijala se, grlili smo je, nosili, igrali se s njom. Primijetili smo da malo hropće dok diše pa smo to rekli odgojiteljici. Dijete se činilo dobro, a onda nam je u pola 10 ujutro na vrata pozvonila policija i rekla nam da je Aurora umrla”, kažu roditelji koji tvrde da im dijete nije trebao biti oduzeto te se žale na ponašanje Centra za socijalnu skrb.

No, službeno izvješće centra priča drugačiju priču.

Dijete je, kako piše 24sata, roditeljima oduzeto jer su socijalni radnici osječkog Centra za socijalnu skrb na temelju nalaza pedijatrice osječke bolnice koja je bebu liječila nakon porođaja smatrali da je toliko malo dijete sigurnije u Domu Klasje nego kod kuće.

Naime, Aurora je rođena hitnim carskim rezom u 32. tjednu trudnoće jer joj majka boluje od kroničnog dijabetesa i tog je dana došla na hitan prijam zbog prijetnje od šećerne kome. Iako mama tvrdi da si za dijabetes daje inzulin dva puta tjedno, pedijatrica bebe smatrala je da je mama bila nemarna naspram svoje bolesti i da je time prouzročila prijetnju za bebin život. Aurora je spašena hitnim porođajem, oživljavanjem i inkubatorom u kojemu je bila gotovo mjesec dana te respiratorom.

Kako piše 24sata, iz Doma za djecu Klasje potvrdili su da je medicinska sestra Centra tijekom redovitog noćnog obilaska djece uočila da jedno dijete ne reagira te ga je pokušala reanimirati, a potom su pozvali Hitnu. Nažalost, Aurori nije bilo spasa te su pozvali policiju koja je potom otišla roditeljima.

Roditelji Kovačević kod kuće već imaju šestero djece. Najstariji sin ima 11 godina, a ostali imaju 10, devet, šest, četiri i dvije godine. Žive u stanu od 84 četvorna metra, koji im je na korištenje dao Grad Osijek.

– Nije nam tijesno, nismo prljavi ni neuredni, nismo gladni ni željni ičega, goli niti bosi. Kod nas nema obiteljskog ni drugog nasilja; nema pijanih članova obitelji. Ali dugo smo u sustavu Centra za socijalnu skrb. Moja supruga Verona je dijete iz sustava koja je oduzeta razvedenim roditeljima i odrastala u domu. Ne možemo reći baš da je tamo vole, ma koliko se ona popravila u životu. Dva puta su nam oduzimali djecu. Prvi put supruzi prije više godina jer je rodila svoje prvo dijete kao maloljetnica.

Dječak ima danas 11 godina i imamo mnogo problema s njim. Bio je zbrinut u domu na tri godine, a onda su nam ga vratili. Nakon toga nismo imali sređene životne prilike, puno smo se selili, nismo imali stalna primanja i opet su nam uzeli djecu, ovog puta njih troje, ali smo se trudili sve dovesti u red, zaposlio sam se, dobili smo stan od Grada i konačno su nam ih vratili. Imali smo godinama stalni nadzor od strane Centra za socijalnu skrb; prigovarali su nam i zbog nereda u dječjoj sobi i zbog prljave plahte, ali bili smo odgovorni i slijedili sve njihove zahtjeve. I, evo, već tri godine živimo bez njihova nadzora, sve donekle držimo pod kontrolom, a sad se dogodi ovo – u nevjerici opisuje Ivan.

Bila sam uspavana tijekom porođaja. Rekli su mi da su bebu morali oživljavati. Uopće je nisam vidjela sljedećih pet dana jer je bila na intenzivnom odjelu u inkubatoru. Mene su pustili kući. Nisu mi dali da dolazim u bolnicu nego sam telefonom mogla provjeravati kako je. Onda su me 8. ožujka pozvali iz Centra za socijalnu skrb na razgovor o djetetu. Nisam znala da su u međuvremenu malu već odnijeli iz bolnice i smjestili u Dom Klasje. To su mi rekli tek u Centru”, rekla je Verona.

Voditeljica odjela za malodobnu djecu, socijalna radnica Vlasta Radaković rekla je majci Veroni da su dobili medicinsku dokumentaciju iz bolnice i mišljenje djetetove pedijatrice, dr. Mirne Sipl, da je ona kao majka svojim nemarnim odnosom tijekom trudnoće prema dijabetesu ugrozila bebin, ali i svoj život i preporučila oduzimanje djeteta.

“Majka nije tijekom trudnoće uzimala propisanu terapiju te je zbog toga u nekoliko navrata hospitalizirana u akutno pogoršanom zdravstvenom stanju. Zbog nesuradnje majke konzultiran je psihijatar i socijalni radnik bolnice. Svojim ponašanjem Verona je direktno ugrozila život i zdravlje djeteta. Verona i Ivan Kovačević ne posjeduju potrebne kapacitete za skrb o brojnoj maloljetnoj djeci.

Aurora je neurorizično dijete koje će po otpisu iz bolnice zahtijevati intenzivno praćenje i skrb te je procijenjeno kako roditelji nisu u mogućnosti zadovoljiti potrebe maloljetne Aurore. Verona je direktno svojim neodgovornim ponašanjem dovela u opasnost kako sebe tako i nerođeno dijete, koje sada po rođenju ima posljedice po zdravlje. Slijedom navedenog, a zbog mogućeg postojanja opasnosti za zdravlje, sigurnost, dobrobit i život maloljetnog djeteta, ovaj Centar je 8.3. 2021. godine roditeljima izrekao žurnu mjeru izdvajanja i smještaja maloljetnog djeteta u Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek. Žalba ne odgađa izvršenje ovog rješenja. Sukladno zakonu, ovaj Centar će pokrenuti postupak pri Općinskom sudu u Osijeku radi donošenja rješenja o privremenom povjeravanju maloljetnog djeteta ustanovi”, piše u rješenju kojim su obitelji oduzeli dijete, a koje potpisuje ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović.

Roditelji su na kraju rekli da ne znaju ništa što se događalo nakon što su u subotu posljednji put vidjeli svoje dijete.

“Voditeljica nam je rekla da su malu nahranili u ponoć, a da su ujutro primijetili da je mrtva. Krivimo sustav jer mi smo pravi svjedoci da ovaj sustav socijalne skrbi prema djeci ne valja, da je pun propusta, da socijalni radnici nekim roditeljima gledaju kroz prste, a nekima gledaju i prljave plahte”, rekli su shrvani roditelji u svojoj priči za 24sata.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uskok podigao optužnicu protiv Maje Šupe, primila je 15.000 eura mita

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.)...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
8.7 ° C
9.4 °
7.5 °
90 %
4.1kmh
0 %
Sub
15 °
Ned
16 °
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
7 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,6294
USD
7,0183
GBP
8,6641
CHF
7,6714
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: