7.3 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Presica Centra iz Nove Gradiške: ‘Nije bilo podataka da je curica zlostavljana. Molim vas, suzdržite se od govora mržnje’

Pročitajte još:

Ravnateljica Uprave za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić dala je izjavu ispred Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška o radu centra u slučaju djevojčice koja je preminula u Klaićevoj bolnici.

“Apeliramo na javnost da se suzdrži od govora mržnje. Socijalni radnici su imali nebrojen broj prijetnji i poziva, naziva ih se ubojicama, prijeti se njima i njihovim obiteljima. Narušena im je sigurnost.

Provodimo analizu kako bismo ubuduće izbjegli ovakve situacije. Izuzetno je važno u svim situacijama, kad govorimo o zaštiti djece, da u sustavu socijalne skrbi imamo i sve druge sudionike koji su izuzetno važni za sigurnost djece u ovim situacijama. Tu mislim na sustav odgoja i obrazovanja, tete u vrtićima, učitelje u školi, pedijatre…

“Nedostaje nam gotovo 700 socijalnih radnika”
Isto tako u ovim situacijama međuresorna suradnja mora biti promptna i žurna.

Trenutno nam nedostaje gotovo 700 socijalnih radnika u sustavu. Normativi prema kojima rade su izuzetno visoki. To namjeravamo mijenjati, ali, ponavljam, nisu oni jedini koji sudjeluju u ovakvim postupcima. Tu su vam potrebni podaci obiteljskih liječnika, pedijatara, teta u vrtiću, profesora u školi, članova obitelji… To je nešto što je obveza svih nas. I građani bi trebali javljati o takvim slučajevima, na vrijeme obavijestiti stručne službe.

“Prema inputima koje smo dosad vidjeli, nije bilo podataka zdravstvene službe da postoji vid zlostavljanja, ni prema djetetu koje je, nažalost, preminulo ni prema ostaloj djeci koja su bila u obitelji”, kazala je.

“Prema procjeni, obiteljske okolnosti su se promijenile, roditelji su stvorili uvjete za život djeteta. Osnovne su uvjete osigurali, da među roditeljima nema sukoba, što je bio povod za izdvajanje prvog djeteta. To je bio razlog zbog kojeg je tim odlučio predložiti sudu da se i ta djevojčica vratila u obitelj. Kad se procjenjuje rizik, procjenjuje se uvijek za svu djecu u obitelji”, rekla je Katkić Stanić.

Najmanje jednom tjednom voditelj stručne mjere je morao biti prisutan u obitelji. Ne mogu komentirati ništa jer nisam vidjela nalaze ni stručnog ni upravnog nadzora. Voditeljica mjere je dan prije nego se dogodio nemili događaj bila u obitelji.

“Nije se naglo interveniralo oduzimanjem djeteta, nego postepeno”
Izuzetno je važno dobiti više mišljenja, ne samo nadzora. Zaista ne mogu ništa komentirati sada.

Djelatnici centra su u šoku, izražavaju žaljenje. I oni imaju obitelji i djecu. Vrlo teško se nose sa svime što se događa. Vrlo je teško u ovoj situaciji procjenjivati njihove situacije.

Zbog promjena u ponašanju, ne znamo točno zbog čega, centar je uzeo dijete. Prije dolaska djeteta u obitelj, prije odluke suca, sve procjene su rađene postupno, roditelji su odlazili u posjete u udomiteljsku obitelj pa je dijete dolazilo obitelji na nekoliko sati, pa na dan… Nije se išlo naglim interveniranjem, oduzimanjem djece, bez da se radilo postepeno i da se postepeno prilagođavalo dijete na obitelj.

Dijete je dan prije nemilog događaja bilo na psihološkoj obradi u centru. Još ne znamo sadržaj nalaza, bit će dostupan nakon cjelokupne analize nadzora.

Djevojčica je bila oduzeta temeljem suda na prijedlog Centra. Sud ima pravo tražiti dodatna mišljenja i vještačenje za koja misli da su mu potrebna da je donijela odluku, no nisu ga tražili.

Razumijem da je građanstvo uznemireno, ali zaista apeliramo i molimo da se suzdrže od govora mržnje.”

Na presici je govorila i vršiteljica dužnosti ravnateljice Centra Maja Jugović.

“Obavila sam razgovore sa svim zaposlenicima, čekamo nalaze stručnih službi prema kojima ćemo dalje postupati. Jedina kolegica koja nije došla na posao ima covid. Nismo dobili izvješće inspekcije. Ne bih komentirala ništa dok ne dobijemo službeno izvješće. Nije bilo nimalo lijepo ovih dana, to je naša stvarnost u kojoj trenutno živimo. Djelatnici Centra su mi iznijeli osobna viđenja, stavove, načine na koji su provodili postupak i zasad ću ih zadržati za sebe. Ostalo troje djece su u redu, u udomiteljskoj su obitelji i zbrinuti su”, kazala je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
7.3 ° C
7.7 °
5.4 °
88 %
1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: