14.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Od danas nove osobne iskaznice: Provjerite kako ih nabaviti i što se sve mijenja

Pročitajte još:

Potrebno je naglasiti da građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut

Danas u Hrvatskoj i drugima članicama Europske unije počinje izdavanje nove 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica, ojačane pouzdanosti i sigurnosti. Naime, na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih ispava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

Uz već postojeći elektronički nosač podataka (čip) u novu osobnu iskaznicu će se ugrađivati i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija).

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku bi iznosila 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna.

Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja.

Isprava na području EU-a jednakovrijedna putovnici

Što građani dobivaju novom generacijom osobnih iskaznica?

Ona postaje biometrijska isprava, ima status putne isprave na području EU-a te je jednakovrijedna putovnici.

– To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama – objasnio je prije dva dana ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zdravstvene više neće biti potrebne

Tu je i objedinjavanje zdravstvene i osobne iskaznice te građani više neće morati imati zdravstvenu iskaznicu. Matični broj osiguranika (MBO) bit će otisnut na osobnoj iskaznici, a ujedno i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka.

Radi toga su informatičke službe MUP-a i HZZO-a provele povezivanje svojih IT sustava te primjenom web servisa omogućili povlačenje MBO iz baza HZZO-a.

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja (odnosno po novom Zakonu s rokom važenja 40 godina) sa navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima kao i bez njih.

Osobna iskaznica moći će se koristiti na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti. Programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno.

Nakon što građani preuzmu osobnu iskaznicu i preuzmu aplikaciju, bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti kao i digitalni potpis putem mobitela ili tableta.

Na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osiguran je e-kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica, a daljnje opremanje će se nastaviti. Građani neće trebati kupovati čitače što je do sada za njih bio dodatni trošak (otprilike 50 kuna).

Što se tiče izgleda, fotografija bi se trebala s desne prebaciti na lijevu stranu, a čip koji je do sada bio na prednjoj strani ide na na poleđinu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.8 ° C
16.6 °
13.6 °
29 %
2.1kmh
0 %
Pet
16 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: