28.7 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Od utorka na posao mogu samo zdravi službenici. Iste mjere je Stožer preporučio i privatnicima

Pročitajte još:

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović na konferenciji za novinare je poručio kako je Stožer donio mjeru obaveznog testiranja za sve službenike javne i državne ustanove. Odluka stupa na snagu 16.11., kako bi u ponedjeljak svi na koje se odnosi odluka mogli obaviti testiranja.

– Prilikom dolaska na radno mjesto, ako njihov poslodavac to organizira, će se testirati najmanje dva puta tjedno. Svaki poslodavac će to urediti za sebe. Svi oni na koje se odnosi odluka mogu se testirati na testnim mjestima u Hrvatskoj, a njihov popis bit će na stranicama. Još jednom želim posebno naglasiti da se ovom odlukom uvodi sigurnosna mjera obaveznog testiranja isključivo epidemioloških razloga, a EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, da je preboljela ili cijepljena.

Odluka se odnosi na dužnosnike, državne službenike i namještenike u javnim službama, službenike i namještenike u lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH ili jedinice lokalne ili regionalne samouprave, kao i zaposlenike trgovačkih društava čiji su osnivači trgovačka društva u vlasništvu RH ili jedinice lokalne i područne samouprave.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca i dati je na uvid osobi koju poslodavac ovlasti.

Ista odluka odnosi se na sve stranke koje dolaze u službene prostore, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove ili druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Kao i u odlukama za zdravstveni sustav i djelatnost socijalne skrbi, osobe koje iz opravdanih razloga ne mogu izvaditi covid potvrdu, a posjeduju dovoljnu razinu sigurnosti, mogu to dokazati predočenjem drugog dokaza.

Odluka se primjenjuje i na pripadnike oružanih snaga te na zaposlenike zračnih luka, istaknuo je ministar.

Odluka ima i izuzetke, među kojima su i zdravstveni sustav i socijalna skrb jer se za njih primjenjuju posebne odluke.

Na koga se odluka ne primjenjuje
Tako se odluka ne primjenjuje na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta, osim ako visoko učilište ne odluči drugačije, učenike prilikom boravka u školama i odgojno-obrazovnim ustanovama, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu ili vrtić ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama te na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Ne odnosi se ni na osobe koje u poslovnice HZZO dolaze podići svoju covid potvrdu, na osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te na osobe koje imaju kontraindikaciju za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom, naveo je Božinović.

Testiranje je moguće obaviti i u prostorijama poslodavca ako on to može organizirati vlastitim resursima ili ugovoriti uslugu s ovlaštenom ustanovom ili laboratorijem. Ako poslodavac organizira testiranje vlastitim resursima, on neće izdavati covid potvrdu, već potvrde koje će vrijediti samo za ulazak u prostorije tog poslodavca, naglasio je ministar.

“Ova odluka uvodi obvezno testiranje za tzv. državni i javni sektor, ali dana je i preporuka poslodavcima na čije zaposlenike se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru obveznog testiranja svojih zaposlenika i drugih osoba koje dolaze u njihove poslovne prostore. Iako će to predstavljati određeni trošak za poslodavce zdravlje, sigurnost i reputacija nemaju cijenu”, poručio je Božinović.

Stožer je također produžio primjenu odluka koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza do 30. studenoga.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
29.8 ° C
30.5 °
27.5 °
53 %
1kmh
0 %
Pon
37 °
Uto
38 °
Sri
37 °
Čet
35 °
Pet
35 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: