9.1 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Omikron otkriven u sve više europskih država: ‘Možda je već stigao kod nas, ali to ne mijenja puno’

Pročitajte još:

Imunolog Lučin tvrdi da u borbi s virusom treba i dalje poštivati držanje distance te izbjegavati zatvorene prostore i velika okupljanja u njima

Među 61 putnikom koji je u Nizozemsku stigao iz Južne Afrike, njih 13 ima novu varijantu omikron.

“Uzorci koji su uzeti prilikom testiranja putnika prebačeni u drugi laboratorij i bit će sekvencirani”, kazao je Harm Groustra, glasnogovornik regionalne nizozemske zdravstvene uprave.

Talijanski znanstvenici objavili su, pak, prvu fotografiju omikrona. Tvrde da na proteinu šiljka ima čak 30 mutacija.

“U Hrvatskoj još nije detektirana. Mi kontinuirano pratimo i testiramo uzorke koje pristižu na gensku strukturu virusa. Nastavit ćemo to raditi, kao i do sada i razmjenjivati informacije sa međunarodnim tijelima kojima, zapravo na taj način se i koordinirano pristupa praćenju ovih mutiranih varijanta da bi svi bili zajedno uključeni”, kazala je za RTL Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Pero Lučin kaže cjepivo će djelovati – pitanje je koliko, a količina virusa koji se udahne znatno utječe na tijek kliničke slike.

“Misli da je vrlo vjerojatno da je taj soj već negdje blizu nama, ako ne i kod nas. A što bi to promijenilo, pa ja mislim da ne bi puno. Ono što nam ostaje u borbi s ovim virusom je držati distancu, izbjegavati zatvorene prostore i izbjegavati velika okupljanja u zatvorenim prostorima. To vrijedi i za ovaj soj”, kazao je Lučin.

Liječnici iz Južne Afrike poručuju da se zaraženi uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, dakle blaža klinička slika i to riječ je o mlađim ljudima.

WHO: Ostavite granice otvorenima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u nedjelju države da “ostave granice otvorenima” iako su mnoge ukinule letove prema zemljama juga Afrike zbog širenja omikrona, nove varijante koronavirusa.

“WHO stoji uz afričke zemlje i poziva da granice ostanu otvorene”, stoji u priopćenju koje je objavila organizacija.

Poziva države da odaberu “znanstveni pristup” temeljen na “procjeni rizika”.

“Ključno je da zemlje koje su transparentne u objavi podataka dobiju podršku, to je jedini način na koji ćemo osigurati da na vrijeme dobijemo važne podatke”, navodi WHO.

Mjere ukidanja letova pogađaju ekonomiju i turizam i mogle bi odvratiti neke druge države od namjere da obznane otkriće nove varijante virusa u strahu od sankcija s kakvima se sada suočila Južna Afrika, navode južnoafričke vlasti.

Brojne su zemlje već ograničile putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, Nizozemsku, Katar, Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

Angola je prva afrička država koja je odlučila zabraniti letove u Južnu Afriku te iz nje.

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.

Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.

Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao “zabrinjavajuću varijantu”.

Europski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi nova varijanta mogla znatno smanjiti učinkovitost dostupnih cjepiva i povećati rizik od ponovne infekcije.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: