16.5 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Oni ne štede: MUP nabavlja nove automobile, traže 522 nova auta, nekorištena vozila

Pročitajte još:

Ministarstvo unutarnjih poslova uskoro će krenuti u nabavku novih automobila, točnije 522 policijska karavana.

MUP će automobile nabaviti putem operativnog leasinga s najmom na četiri godine. Procijenjena vrijednost te nabave je, doznaje Večernji list, 75,2 milijuna kuna, a u taj iznos nije uključen PDV. Od ponuđača se traži isporuka novih, nekorištenih vozila.

U natječajnoj se dokumentaciji od ponuđača traži isporuka novih i nekorištenih vozila, a pri odabiru modela gledat će se devet kriterija. Prvi je cijena, koja nosi čak 50 od 100 bodova na natječaju. Emisija CO2 i snaga motora nose između dva i deset bodova, a ovlaštena servisna mreža u Hrvatskoj nosi 20 bodova.

Potpora za zadržavanje vozila u voznom traku, grijanje prednjih sjedala, tvornički zatamnjena stražnja bočna i stražnje staklo vozila, LED prednja glavna svjetla te sjedalo vozača i suvozača s potporom za kralježnicu nose po dva boda na natječaju.

Novi policijski karavani moraju imati i bogatu obveznu opremu: Servo-upravljač podesiv po visini i dubini, ABS uređaj protiv blokiranja kotača pri kočenju, elektronski sustav stabilnosti vozila (ESP) i Front Assist, odnosno sustav automatskog kočenja prilikom naleta na pješaka ili prepreku sprijeda, zračne jastuke za vozača i suvozača, klima-uređaj, centralno zaključavanje i ostalu opremu koja se serijski ugrađuje u nova vozila.

Automobile putem financijskog leasinga nabavlja i Ministarstvo pravosuđa i uprave. Za 5,6 milijuna kuna bez PDV-a u ovom ministarstvu traže 10 furgona i 12 karavana za prijevoz osoba lišenih slobode. Furgon mora imati devet, a karavan pet sjedećih mjesta.

Oba ministarstva traže dizelaše.

No, to neće više moći biti njihov izbor kada na snagu stupi Pravilnik o izvješćivanju Europske komisije i minimalnim ciljevima javne nabave vozila za cestovni prijevoz. Taj je dokument trenutno u postupku donošenja u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Njime se propisuje da će javna tijela prilikom javne nabave morati voditi računa o ekološkoj prihvatljivosti vozila. Tako bi do 2030. državna tijela trebala nabaviti najmanje 18,7 posto električnih ili drugih ekološki prihvatljivih lakih vozila, u što spadaju osobna vozila, kombiji i laka dostavna vozila.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.6 ° C
17.2 °
10.1 °
78 %
1.5kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: