10.4 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Plenković o zabrani ustaških simbola: ‘Ustaška obilježja su zabranjena. Vlada je jasno protiv korištenja tih simbola’

Pročitajte još:

Nakon polaganja vijenaca u Jasenovcu premijer Andrej Plenković obratio se novinarima

‘Ovdje smo i došli smo obilježeti godišnjicu proboja iz ustaškog koncentracijkog logora. Došli smo odati počast žrtvama režima NDH. To je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je i da mlade generacije osvijeste te činjenice, da s njima budu upoznati, da ovo bude dio našeg obrazovnog sustava. Vrijeme je da sve generacije nikad ne zaborave ove strašne zločine te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina. Ovdje smo i ove godine kao što smo bili svake godine. Sa pijetetom i svješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ponove’, rekao je Plenković.

“Ja sam o tome sve rekao jučer”, rekao je o odvojenim kolonama u Jasenovcu, odnosno o činjenici da on i Milanović neće odati počast zajedno.

Upitan je hoće li se ići u zabranu svakog isticanja ustaških obilježja, poput pozdrava Za dom spremni.

“Znate da prema našem Kaznenom zakonu oni ni danas nisu dopušteni, zabranjeni su. Ovdje je prije svega pitanje ujednačavanja sudske prakse. Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, tko zna nešto o logoru Jasenovac, tko razumije što ti simboli znače za pripadnike Židova, Srba, Roma, antifašista razumije da to nisu nazivlja koja treba koristiti. O tome smo razgovarali i razgovarat ćemo. Ono što je bitno je da su naši jasni i čvrsti stavovi i o osudi zločina i o tome da se takvi simboli ne koriste”, rekao je.

Novinari su ga još pitali o tome da predstavnici Židova zbog ZDS-a ne bi ni bili u koloni s njim, i da nisu na snazi epidemiološke mjere.

“To nije točno”, odgovorio je Plenković a na konstataciju novinara da je to rekao predstavnik Židova samo je ponovio da “to nije točno”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
10.4 ° C
12.8 °
7.1 °
70 %
2.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: