19.8 C
Zagreb
Utorak, 23 srpnja, 2024

Pojavila se informacijama da srednjoškolci preprodaju testove na koronu za 15 kn: ‘Nije to iznenađujuće‘

Pročitajte još:

Testovi su pokazali da je oko 1 posto učenika pozitivno, a radi se o asimptomatskim slučajevima

Od danas počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola je već u petak učenicima ili roditeljima podijelila dva kompleta testova, a HZJZ objavio je video uputu kako provoditi za samotestiranje, prenosi HRT.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je u emisiji “U mreži Prvog” kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana. Otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika:

“U mojoj školi je možda jedan posto, znači desetak učenika i takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem”, rekla je Mirosavljević pa dodala kako je svega nekoliko roditelja, oko jedan do dva posto, potpisalo izjavu o netestiranju.

Član predsjedništva udruge srednjoškolskih ravnatelja Zlatko Stić rekao je kako u Zagrebu nisu još podijelili sve testove.

“Ukupno sam dobio devet odgovora od roditelja kako će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika. Koliko sam vidio učenici s tim nemaju problema, više imaju neki roditelji, to se vidi po traženju da mi ispunimo različite papire kako bi dokazali zašto se to provodi”, rekao je Stić dodajući kako nastava uživo nema alternativu.

Stić je kazao kako razrednici imaju WhatsApp grupe u kojima roditelji javljaju rezultate testiranja. S druge strane, ako su svi u kolektivu pristali na testiranje, onda javljaju samo oni koji su pozitivni.

– Sad je ovo prednost da se asimptomatski slučajevi otkriju. Moramo vjerovati jedni drugima, poručio je Stić dodajući da ne zna kolika je vjerojatnost da bi učenici mogli lažno prijavljivati da su pozitivni kako bi izbjegavali ispite.

Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako nema podatak održava li se od danas nastava u svim školama po A modelu.

– Sredinom prošlog tjedna imali smo šest škola po C modelu, što je bitno smanjen broj u odnosu na vrijeme kad je omikron bio u punoj snazi. Ideja je da obuhvat učenika u školi bude što veći, tamo gdje je to najbolje i najprirodnije za obrazovanje i njihov razvoj.

Na društvenim mrežama pojavila se informacijama da srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus po 15-20 kuna. Paljak je rekao kako time nije iznenađen.

– Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere, rekao je.

Paljak je istaknuo kako testovi nisu stigli u sve škole.

– Ne primam informacije da je negdje bilo zastoja, danas-sutra ta prva samotestiranja će krenuti, poručio je.

Ukidanje maski u školama?

Svakodnevno dobivaju, kazao je, upite o samotestiranju.

– Mislim da je situacija jasnija, upita je puno manje, mislim da je i video na dobar i slikovit način pokazao kako to treba raditi. To je najblaža moguća mjera u ovom trenutku, a koja bi mogla polučiti ono što želimo – da zdrava djeca budu u školama, rekao je.

U slučaju lažnih dojava o pozitivnim testovima, Paljak je rekao da će se cijeli razred zbog jednog učenika morati dodatno testirati cijeli razred.

– Učenici koji su preboljeli ili su cijepljeni, te su oslobođeni samoizolacije, ako odluče mogu ići na samotestiranje kada se dogodi proboj virusa, posebno ako je to u kućanstvu.

Paljak se osvrnuo i na nošenje maski.

– Kako ćemo ići prema kraju školske godine, mi mislimo da bi samotestiranje moglo dovesti do ukidanja maski, ali nećemo o tome u ovom trenutku govoriti. Ovo će doprinijeti da slika bude čišća i ako tako bude, postoji mogućnost da razgovaramo o maskama, rekao je.

Samotestiranje može spriječiti širenje virusa

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, smatra kako testiranje učenika može spriječiti širenje zaraze u školama.

– Ona je postavljena na način da nije veliko opterećenje za roditelje i učenike. To će sigurno povećati sigurnost u školi i održati nastavu u učionicama, rekla je.

Naglasila je kako mnogi učenici imaju blage simptome bolesti što se kod mnogih uopće ne prepozna.

Neki sindikati poručuju da će se testiranje pokazati neučinkovitim, a ističu i nepouzdanost testova.

– Cilj ovakvog rutinskog testiranja u kolektivu nije da svi uvijek imaju negativan nalaz, nego je cilj da se ponavljanjem testiranja otkriju oni bez simptoma ili onih s blagim simptomima i maknu iz sustava. Redovitim testiranjem cilj je da pozitivni budu u samoizolaciji i ne šire zarazu, pojasnila je Pavić Šimetin.

Kao problem istaknuto je testiranje učenika u slučaju kada je netko od ukućana pozitivan.

– Netko tko ne sudjeluje u samotestiranju ne može biti oslobođen samoizolacije. Oni koji sudjeluju u programu, ako imaju obiteljski kontakt koji daleko povećava rizik za zarazom, a nisu cijepljeni ili preboljeli COVID, trebaju se učestalije testirati kroz to vrijeme, sedam dana od posljednjeg kontakta ako se ne mogu odvojiti od ukućana, koliko je on u izolaciji, te još sedam dana nakon toga.

– Mora se sudjelovati u redovitom testiranju, i testiranju svaki drugi dan, dodala je.

Pavić Šimetin je pojasnila tko snosi trošak takvog učestalog testiranja:

– S obzirom da je to obiteljska situacija, i da se svaka obitelj može zaštititi cijepljenjem, onda je to ipak nešto što je na obitelji.

– Svi mi koji smo oslobođeni karantene, oslobođeni smo pod uvjetom da se u slučaju kontakta samotestiramo prvi ili peti do sedmi dan. Tako piše u uputama, to nije novost. Dijete koje je oslobođeno samoizolacije, ako ne sudjeluje u redovnom testiranju, nakon kontakta mora se testirati u vlastitom aranžmanu. Najbolje za sve je da svi sudjeluju u ukupnom programu, testiraju se redovito jednom tjedno i kada se pojavi bolest, rekla je Pavić Šimetin dodajući da cijepljeni imaju manju šansu da se zaraze, ali da ona nije potpuno isključena.

Što ako u razredu bude više pozitivnih?

– Oni koji sudjeluju u samotestiranju idu u izolaciju, ako im je nalaz pozitivan, bez obzira na to kakva je situacija u razredu. U samoizolaciju će ići učenici koji ne sudjeluju u redovitom samotestiranju, pojasnila je Pavić Šimetin.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
20.1 °
18 °
94 %
1kmh
0 %
Uto
31 °
Sri
27 °
Čet
27 °
Pet
29 °
Sub
28 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: