12.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Ovo su Vladine mjere pomoći: Od srijede smanjiti PDV na neke od energenata, ali to ne znači da će cijene padati

Pročitajte još:

Očekuje se kako će Vlada u srijedu predstaviti paket mjera za borbu protiv inflacije. RTL donosi koje mjere će paket obuhvatiti.

“Većina država donosi sporadične mjere. Mi smo sagledali sva iskustva, sve što je potrebno”, izjavio je posebnik savjetnik premijera Zvonimir Savić.

Vladin paket ići će u tri smjera, koja podrazumijevaju vaučere za siromašnije građane iznosit će više od trenutnih 200 kuna te će se broj korisnika. Iduća mjera je smanjenje PDV-a na energente, a opskrbljivači u državnom vlasništvu morati će se odreći dijela zarade.

Poduzetnici ovaj plan podržavaju, ali kažu, kasni se i nije dovoljno bez reformi.

“Ovo je vatrogasna mjera. One su uvijek kratkoročne, ne rješavaju problem. To vam je mali C vitamin, ali lijek nije sigurno”, kazao je Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika.

Najveći utjecaj na cijene vlada očekuje u drugom dijelu paketa mjera, smanjenju PDV-a. U Hrvatskoj postoji opća stopa PDV-a od 25 posto i dvije snižene od 13 i od pet posto

“Mi ćemo intervenirati u smjeru snižavanja stopa PDV-a samo da bi utjecali na ublažavanje pritisaka rasta cijena prvenstveno energenata i nekih drugih proizvoda”, kazao je Savić.

Vlada će u srijedu sniziti PDV na plin, ali, kako doznajemo još nije odlučeno na 13 ili na pet posto. Iako se kao mogućnost spominjalo smanjenje PDV-a na elektičnu energiju, koja se već obračunava po stopi od 13 posto, iz Vlade su, čini se, odustali od te ideje.

Zato će se smanjivati PDV na neke druge artikle iz ove grupe, s 13 posto na pet posto. Vjerojatno će se to odnositi na osnovne prehrambene proizvode. Najniže oporezivi proizvodi će ostati na pet posto PDV-a.

Ipak, to je tek indirektan utjecaj na cijene. Da bi smanjenjem PDV-a pale i cijene, trebaju djelovati i poduzetnici. A oni kažu – smanjenje cijena nije realno očekivati.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
11.4 ° C
12.7 °
6.1 °
49 %
2.1kmh
20 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: