7.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Kličkov plan: ‘Odobrili smo plan evakuacije. Branit ću Kijev s puškom u ruci. Riječi nisu dosta’

Pročitajte još:

Dok Rusija i SAD pregovaraju hoće li zaratiti, Ukrajinci ne čekaju da se drugi dogovore o njihovoj sudbini. Rastuće tenzije natjerale su brojne građane da nauče rukovati oružjem, pa se zadnjih nekoliko tjedana sve više mogu vidjeti snimke amaterskih poligona za treniranje pucanja iz puške.

Kijevski gradonačelnik, nekadašnji boksač i vojnik Vitalij Kličko, odobrio je plan evakuacije građana. Kličko je ranije ove godine izjavio da će, ako Rusija napadne, sam uzeti strojnicu i krenuti u obranu, kao i njegov brat, bivši boksački prvak u teškoj kategoriji, Vladimir. On se početkom veljače prijavio u rezerviste.

– Stalno treniram, treniram kao bivši časnik i načelnik teritorijalne obrane. Idem u streljanu. Mogu pucati iz gotovo svakog oružja. Branit ću Kijev s puškom u ruci – najavio je Kličko koji iz boksačkih dana nosi nadimak ‘Dr. Željezna šaka.’

Kličko je obavijestio javnost da je odobrio plan za evakuaciju.

– Naši napori su usmjereni na sprečavanje ili prevladavanje mogućih provokacija i odolijevanje vojnom napadu. Imamo spremna skloništa, dovoljno vozila i evakuacijske rute – kaže Kličko.

Povećala se proizvodnja električne energije, stvaraju se zalihe goriva dovoljne za 10 dana. U cijelom Kijevu je dostupno više od 500 skladišta i 4.500 ‘struktura dvostruke namjene’. Razrađeni su i evakuacijski putevi na sve strane.

A gdje je Njemačka?
Kličko poziva i saveznike u Europi, posebno Njemačku, da se izjasne na čijoj su strani.

– Razumijemo da nas neće braniti ni Nijemci, ni Francuzi, ni Amerikanci. To je naš posao, to je naša država. Međutim, teško je razumjeti u ovom kritičnom trenutku da Njemačka ne isporučuje oružje Ukrajini ili blokira isporuke obrambenog oružja drugih zemalja NATO-a. Službeno zahtijevam od naših partnera da jasno kažu na kojoj su strani: na strani Ukrajine koja se brani ili na strani agresora – rekao je Kličko.

Time je podsjetio i na sporazum o Izvoznim načelima za ministarstva gospodarstva koja je izradila još prošla njemačka vlada. Tamo stoji da se izvoz u zemlje koje su umiješane u oružane sukobe ne bi trebao događati osim ako se radi o slučaju članka 51. UN-ove povelje. Taj članak govori o pravu svake države na samoobranu, a Ukrajina upozorava da je taj članak primjenjiv u ovoj situaciji jer očekuju da Rusija pokuša ući u njihov teritorij.

Prema njegovom mišljenju, riječi podrške Kijevu nisu dovoljne.

– Ako izbije rat u Ukrajini, jednoj od najvećih zemalja u Europi, to će destabilizirati cijelu Europu – upozorio je i dodao:

– Putin teži svjetskoj moći i Zapad mora znati da neće stati na Ukrajini, nakon nas slijede baltičke države. Mi smo samo početak! Kada Olaf Scholz i drugi šefovi država razgovaraju s Vladimirom Putinom, moraju mu reći da ćemo se svi braniti i da će biti ozbiljnih posljedica – rekao je.

Kličko je u intervjuu za Bild izjavio i da bi volio primiti svog starog prijatelja, njemačkog kancelara Olafa Scholza (63) jer bi ‘morali porazgovarati o nekim stvarima.’

Privatni interesi iznad europskih?

A te ‘stvari’ na koje se Kličko referira je činjenica da se novi njemački kancelar i nije baš pretrgnuo da pomogne Ukrajini ili da se ikako uključi u pregovore i smirivanje situacije. Uz to, njemačka oporba i mediji spekuliraju da je Schulz inertan zbog bliskog prijateljstva bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera s Putinom. 

Schröder je i novi član uprave ruskog državnog energetskog diva Gazproma, a mediji su otkrili da je u siječnju razgovarao o Rusiji s dužnosnikom ministarstva unutarnjih poslova. Također je predsjednik odbora direktora ruskog naftnog diva Rosnefta. Upravo je Schröder potpisao sporazum o prvom plinovodu između Njemačke i Rusije, trenutno je na čelu odbora dioničara tvrtke Sjeverni tok. A prekid isporuke Sjevernim tokom 2 može narediti samo Njemačka, ne i SAD.

Njemačka javnost i oporba se pitaju gdje je Olaf Scholz, a brojni su uvjereni da je njemački kancelar spor i nevoljko se miješa u situaciju s Ukrajinom upravo zbog svog mentora, Gerharda Schrödera, koji je nedavno upozorio Ukrajinu da prestane ‘zveckati mačevima’, što je začudilo i Scholzove birače i ostatak Europe, prenosi 24sata.hr

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
6.9 ° C
7.7 °
5.8 °
93 %
0.5kmh
75 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: