fbpx
25 C
Zagreb
Petak, 30 srpnja, 2021

Poražavajuće: Čak 14% maturanata na ispitu iz hrvatskog umjesto eseja predalo – prazan papir

Pročitajte još:

Ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi sastoji se od dva dijela, eseja i testa. No da bi ga uspješno prošli, maturanti nisu trebali dobiti pozitivnu ocjenu iz eseja. Potpuno rasterećeni pritiska, od njih nešto više od 27.000, čak 14 posto iz eseja nije dobilo niti jedan bod, što znači da su predali prazan, ili gotovo potpuno prazan papir. Stoga se ozbiljno razmišlja da esej od sljedeće godine ponovno postane uvjet za prolaznost ocjene iz hrvatskog jezika, javlja HRT

Ispite iz hrvatskog jezika i biologije nisu baš najbolje napisali ovogodišnji maturanti. A posebice ne – esej iz hrvatskog jezika. Nije bio uvjet za prolazak i tako su mu, očito, pristupili.

– Čak 3.825 učenika dobilo je 0 bodova na eseju ili je predalo prazan esej, a njih 1.671 nije imao dovoljan broj riječi. U odnosu na prošlu godinu, kada je taj broj bio između 2.000 i 2.400, ovogodišnjih 14% pokazuju drastičan porast negativnih ocjena na eseju – rekao je Vinko Filipović, v. d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Posebno zabrinjava, dodaje ravnatelj, to što je od tog alarmantnog broja čak 3700 maturanata položilo hrvatski jezik i možda upisalo kroatistiku, pravo, novinarstvo… Pita se kamo to vodi?

– Poučeni ovim podacima koje smo dobili, mislim da treba ozbiljno razmisliti o povratku eseja kao uvjeta za polaganje ispita državne mature – dodao je Filipović.

Konzultirat će se s mjerodavnim institucijama, među kojima je i Institut za hrvatski jezik.

– Smatram da je taj pokušaj odvajanja eseja od ostalih dijelova na maturi očito neuspio. Čini mi se da ćemo morati pristupiti revidiranju ove ideje nebodovanja eseja u bodovanju hrvatskog jezika – rekao je za HTV Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

I neki ravnatelji srednjih škola smatraju da je 0 bodova iz eseja na državnoj maturi – porazno.

‘Mislim da bi se trebalo ocjenjivati, posebice za gimnazijalce, prema tome, apeliram da se ponovno ocjenjuje’, rekao je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog iz Zagreba.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Sada je i službeno: Davor Šuker više nije predsjednik HNS-a

Na skupštini HNS-a Davor Šuker jednoglasno je smijenjen, a na mjestu predsjednika zamijenit će ga Marijan Kustić. Kustić je bio...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
23.2 ° C
24.4 °
19.3 °
68 %
0kmh
0 %
Pet
35 °
Sub
36 °
Ned
35 °
Pon
30 °
Uto
21 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5041
USD
6,3548
GBP
8,7731
CHF
6,9148
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: